Он је нагласио да "није био забринут због повратка Русије у комунизам, већ због тежње ка империји, као у време владавине Петра Великог и Катарине Велике."

- Када сам постао председник, рекао сам да ћу подржати руског председника Бориса Јељцина у његовим напорима да изгради добру економију и функционалну демократију после распада Совјетског Савеза, али да бих такође подржао проширење НАТО-а на бивше чланице Варшавског пакта и постсовјетске државе.

Такође је нагласио да се Русија противила, али и да су, упркос томе, у НАТО ушле Пољска, Мађарска и Чешка, а потом још 11 земаља.

Фото: Танјуг/АП

 

 

- Оставили смо отворена врата за могуће чланство Русије у НАТО, што сам јасно ставио до знања Јељцину, а потом потврдио и Путину - написао је Клинтон.

- Све у свему, срео сам се са Јељцином 18 пута и Путином пет пута — два пута када је био Јељцинов премијер и три пута у 10 и више месеци колико су се наши председнички мандати преклапали. То је само три мање од свих састанака У.С.-С.С.Р. лидера од 1943. до 1991. Идеја да смо игнорисали, да нисмо поштовали или покушали да изолујемо Русију је лажна. Да, НАТО се ширио упркос руским протвљењима, али ширење је било више од односа САД са Русијом - такође је додао Клинтон.

Међутим, председник Русије Владимир Путин рекао је пре неколико месеци да је Клинтон 2000. године на његово питање "Како би се Америка осећала да Русија приступи НАТО алијанси" ескивирао одговор и нагласио је да су "од Руса правили непријатеље".

У свом тексту Клинтон је такође нагласио да је био за проширење алијансе, али да су многи угледни људи били против.

- Колумниста Њујорк тајмса Том Фридман рекао је да ће се Русија осећати понижено и сатерано у ћошак због проширења НАТО-а, а када се опорави од економске слабости узроковане последњим годинама комунистичке владавине, видећемо ужасну реакцију. Мајк Манделбаум, угледни ауторитет у Русији, такође је сматрао да је то грешка, тврдећи да то неће промовисати демократију или капитализам - написао је, између осталог, Клинтон.

- У последње време, ширење НАТО-а је критиковано у неким круговима због провоцирања Русије, па чак и постављања темеља за инвазију Владимира Путина на Украјину. Проширење је свакако била консеквентна одлука, за коју и даље верујем да је исправна - написао је Клинтон.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".