Кожне ципеле

Ципеле од коже најбоље је очистити крпицом коју сте претходно умочили у раствор алкохолног сирћета и воде у истој размери. Када се осуше, пожељно је да их пребришете неком крпицом од мекше тканине.

Уколико на кожним циплелама имате неку флекицу, идеалан начин да је очистите јесте да поквасите крпицу, умочите је у соду бикарбону, истрљате флеку, па оставите да се осуши. Потом преко очишћених ципела пређите сувом крпицом да бисте их угланцали.

Фото: Профимедиа

 

Ципеле од лаковане коже

Лакована кожа увек је изазов за одржавање, а средство које ће вам бити од највеће помоћи је вазелин. На крпицу којом ћете чистити ципеле ставите вазелин, па их истрљајте. Ако хоћете да им вратите  "високи сјај", напрскајте их са мало течности за чишћење стакла и пребришите чистом крпом.

Фото: Профимедиа

 

Ципеле од антилоп коже

Ова мекана кожа увек је била модерна, али исто тако никада није била лака за одржавање. Уколико хоћете да вам антилоп ципеле изгледају као нове, очеткајте их лагано меком четкицом.

Када их ишчеткате, ако остану неке мрљице пређите преко њих белом гумицом за обичну оловку. Старе флеке можете да скинете крпицом коју сте претходно потпили у алкохолно сирће и добро исцедили. Истрљајте запрљана места и оставите да се осуше.

Фото: Профимедиа

 

Патике за трчање

Најлакше и најбоље ћете их очистити тако што ћете их истрљати четкицом за зубе.

У чашу млаке воде сипајте једну кашичицу прашка за веш, наквасите четкицу, па добро истрљајте и гуму на патикама и тканину или мрежицу од које су прављене. Избегавајте да овако чистите кожу, јер можете да је оштетите. Мокрим сунђером скините сапуницу.

Пертле такође можете да оперете у води у коју сте додали мало прашка за веш. Пре него што пертле вратите у патике, очистите и рупице за пертле. То можете да урадите штапићем за уши натопљеним у прашак растворен у води.

Фото: Профимедиа

 

Беле патике

Убедљиво најкомпликованија обућа за одржавање јесу беле патике. Оне се брзо прљају и чини се да никада нису довољно чисте.

Најбољи начин да са њих скинете прљавштину јесте да на комадић вате сипате мало ацетона или винског сирћета, па да тиме истрљате флеке.

Уколико желите да их избелите, то можете да постигнете тако што ћете саставити раствор од избељивача и воде у размери 1:5, односно  једна кашика избељивача и пет кашика воде.

У овај раствор умочите крпицу од оштрије тканине, па њом очистите мрље. На крају патике оперите топлом водом и оставите да се осуше.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".