Брнабић је навела да је ФОН увек био један од факултета за које је постојало највеће интересовање и додала да је фалио простор, због чега је Влада одлучила да гради нову зграду.

Навела је да су оквиру првог кредита од ЕИБ за улагање у образовање и иновације изграђени научно- технолошки паркови у Београду, Новом Саду, Нишу, да су изграђене додатна зграда Електронског факултета у Нишу и нова зграда ФОН-а.

„Све то је у циљу да појачамо и проширимо капацитете наших факултета да би могли да школују што више студенета који ће сутра моћи да допринесу развоју и конкурентности“, казала је премијерка.

Подсетила је да је последња изграђена зграда за неку образовну институцију била зграда Фармацеутског факултета која је подигнута 1991. године.

„То говори о томе колико смо били без улагања у образовање, капацитете, у инфраструктуру. Без тога нема ни успешније, ни конкурентније привреде у Србији. Надам се да ће од сада и улагање у високо образовање ићи лакше и брже“, казала је Брнабић.

Рекла је да је Влада 2016. поставила стратешки план који сада реализује, те да нова зграда ФОН-а омогућава упис између 25 и 30 одсто више студената него 2018. године, а да ће толико јача бити и наша економија.

Пред Владом је, додала је и да изгради зграду Биосенса у Новом Саду, Центар изврсности у Крагујевцу, Научно-технолошки парк у Крушевцу...

Ружић је казао да је скоро девет милиона евра уложено у преко 6.000 квадратних метара новог простора и указао да то све само "рађа магнетизам великог броја младих људи који су све више заинтересовани да упишу управо овај факултет".

„ФОН никада није имао проблем са студентима, већ са простором, сада више нема оправдања и мислим да ће бити више студената“, навео је Ружић.

Фото: Танјуг/ Влада републике Србије, Слободан Миљевић

 

Рекао је да је природно да држава води рачуна о образовању и додао да је улагање у образовање најпрофитабилније.

Према његовим речима, чињеница да су управо студенти ФОН-а ове године добили Светосавску награду, али и победили многе светске факултете, говори о томе какав потенцијал има наша земља.

Декан ФОН-а Милан Мартић истакао је да је 270 запослених и више од 6.000 студената тог факултета захвално Влади Србије, те навео да је ФОН већ двадесетак година водећи факуклтет у области информационих система, менаџмента и организације.

„Интересовање за упис на сва три нивоа је веома велико, посебно на основне студије где се пријављује око 2.000 сваке године, а многи се не пријаве јер мисле да немају шансу да буду примљени“, казао је Мартић додајући да је један од предуслова за развој факултета био одговарајући простор.

Шеф Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Александар Брагонзи оценио је да је одлично што је у Србији један део кредита од 200 милиона евра утрошен на унапређење и надоградњу чувених и постојећих образовних институција.

„Тиме се омогућавају бољи услови за образовање, чиме се подстиче конкурентност и развој који ће омогућити Србији да се носи боље са изазовима у будућности“, казао је Брагонзи.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".