Феђа је рођен 31. јануара 1948. године, у Алексинцу, у породици учитеља. Имао је брата и сестру, а отац - русофил, само њему је дано необично и веома лепо руско име.

Након неког времена, породица се сели за Београд, отац завршава права и мења професију, а мајка почиње да води драмску секцију. Љубав према глуми Феђа стиче управо ту и тада.

Фото: Архива Новости

 

 

Прву улогу Феђа добија у филму "Николетина Бурсаћ", а новац добијен од те улоге доноси породици Стојановић финансијско растерећење, јер су живели изузето скромно.

Три пута покушава да упише филмску режију, али безуспешно. Из ината уписује права, да би на трећој години прешао на глуму у класу професора Миленка Маричића.

Чувена Мира Траиловић га позива у "Атеље 212", и тиме се остварје Феђин велики сан.

Породица и велика лична трагедија

Феђа се женио два пута. Први пут, када је имао само 25 година, жени љубав из Гимназије. Због тога што је био изузетно млад, брак није успео, а Феђа је остао у добрим односима са првом супругом која му је родила сина Уроша Стојановића. Урош је ушао у очев свет глуме, али као редитељ. Његов најпознатији филм је "Чарлстон за Огњенку".

2017. године Феђа је доживео највећу трагедију: умире му син Урош у 44. години.

Фото: Архива Новости

 

 

- Урош није имао никаквих проблема. Оженио се пре три месеца. Жена му је глумица с нашим простора која је тамо почела да гради каријеру. Заволели су се. Све је то тако кратко трајало - причао је тада Феђа, који је примио позив из Америке да су његовог сина пронашли мртвог.

Глумац је стално био у контакту са сином, који се није жалио да има проблеме.

- Ишао је пре пола године на неки преглед. Утврдили су да је потпуно здрав. Чекао је да крене да снима свој филм. Не знамо још узрок смрти, само претпостављамо да је срчани удар. Вероватно ће се испоставити да му је стало срце - једва је изговорио тада Феђа.

Глумац са другом женом има ћерку која се бави туризмом.

Фото: Архива Новости

 

 

Чудан однос са сином

- Био је ексцентрична особа, такав је рођен и све што сам боловао због њега, боловао сам док је био сасвим мали јер сам схватио да је он такав и да ништа не помаже. Имам утисак да му је мој развод од његове мајке веома тешко пао и да се са тиме није помирио до краја живота - говорио је глумац.

Колико је његов син био специфичан, говори неколико чињеница и чудних детаља. Оженио се у Америци, али никога није обавестио о томе.

Фото: Архива Новости

 

 

- Последњих година смо контактирали искључиво мејлом јер је забранио да му телефонирам и то само зато што сам га, по његовом мишљењу, гњавио. Девет година није долазио у Србију јер се после филма "Чарлстон за Огњенку" очигледно разочаорао у неке људе. Он је овде имао фантастичне пријатеље што се потврдило и на комеморацији у Југословенској кинотеци, али било је и људи који га нусу волели. Када је кренуо у Америку рекао је да у Србију може да се врати само у металном ковчегу. Нажалост, то се и обистинило - причао је Феђа.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".