По амбијенту, тону обраћања и фацијалној експресији, његови говори неретко одају утисак као да се један те исти изнова репризира.

Одевен у маслинасто-зелени комплет, намрштеног лица, са државном заставом за леђима, Зеленски одржава једнострани курс у комуникацији са домаћом и страном јавношћу.

С обзиром на то да многе шефове држава за јавне наступе припремају уиграни медијски и ПР тимови, намеће се питање ко је архитекта говора који су постали саставни део ратне свакодневице.

Како пише "Гардијан", у питању је Дмитро Литвин (38), бивши новинар и политички аналитичар. Претрага његовог имена на интернету даје врло скромне резултате. Тешко је пронаћи и фотографију дотичног оперативца, а камоли референце из његове биографије.

Фото: Принтскрин/Фејсбук/Володимир Зеленський

 

 

Ипак, британски лист пренео је његов интервју за "Обсервер", у којем је саговорник био шкрт на речима, одбивши чак и да потврди имена листова за које је радио.

И поред изостанка потврде, пренето је да је био колумниста недељника "Леви Берег" (Лева обала), названог по левој обали реке Дњепар. Тренутно са својим колегама живи и ради у Банковој улици у Кијеву, која се сматра украјинском верзијом лондонског Даунинг стрита.

Током разговора Литвин је истакао да Зеленски увек зна шта жели да каже и како да каже.

- У говорима су најважније емоције. И наравно, председник је аутор емоција и логике речи. Други светски лидери можда науче како то да ураде - рекао је он.

С обзиром на скромне одговоре саговорника, анкетиран је још један од саветника украјинског председника, Серхиј Лешченко, који је Литвина описао као књижевног и уметничког асистента.

- Он је сакупљач ума или чула. Једног дана би тема могла да буде варварство руских војника, а следећег хитна потреба Украјине за одбрамбеним оружјем - прокоментарисао је Лешченко.

Литвин је увелико присутан у украјинској политици. Према писању "Гардијана", био је политички аналитичар Слуге народа, партије Володимира Зеленског. Један бивши колега прокоментарисао је да је Литвин критиковао државно руководство након Евромајдана 2014. године.

По избијању рата, Литвин је описао руског председника Владимира Путина као човека "слабе маште ког не контролише објективна стварност и на ког неће утицати санкције Запада".

КАКО ЗЕЛЕНСКИ КОМУНИЦИРА СА СТРАНОМ ЈАВНОШЋУ?

Према процени Орисије Луцевич, менаџерке украјинског форума у ​​спољнополитичком истраживачком центру "Четам хаус", на ефикасност говора Зеленског утицала је глумачка каријера која је претходила политичкој.

- Гледаоци су навикли да га виде у различитим улогама на телевизији и стога су могли да га прихвате као „главног команданта у мајици“ – констатовала је она.

Она је додала да су Зеленски и ко-сценаристи његових говора створили осећај историјске мисије која је повезивала тренутну борбу Украјине са претходним биткама против Москве.Такође су били добро упућени у поп културу, представљајући рат као „светло против таме“. У овој драми у стилу Господара прстенова, руски војници су били „оркови“, а Путин невидљиви Саурон.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Говори Зеленског намењени страној јавности, били су прилагођени историјским контекстима држава и нација којима се обраћао: у говору упућеном британском Доњем дому, тамошњу јавност његов наступ подсећао је на онај Черчилов из Другог светског рата.

- Борићемо се до краја, на мору, у ваздуху. Наставићемо да се боримо за нашу земљу, без обзира на цену… Борићемо се у шумама, на пољима, на обалама, на улицама.

С друге стране, обраћајући се грчком парламенту, алудирао је на Мариупољ, дом многих етничких Грка. Обраћање Финцима обележио је помињањем молотовљевих коктела, који су били главно оружје финских војника у Зимском рату против Совјетског савеза.

Комуникација са америчким савезницима праћена је поређењем Украјине са Перл Харбуром или нападом на Куле близнакиње.

Какви су ефекти ових говора, још увек је рано проценити, с обзиром на трајање рата. Оно што је извесно јесте чињеница да су поређења историјских догађаја са ратом у Украјини главна нит у комуникацији Кијева и остатка планете.

СТРАХОТЕ РАТА: Буча - галерија фотографија рата у украјинском градићу

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".