Разрушеним, сивим, улицама гладног Париза појавила се она - елегантна, женствена и сигурног корака, луксузно одевена - Диор жена.

Те прве Диорове послератне креације, луксузне и женствене, напуниле су новинске ступе бурном рекцијом оних који су сматрали да је топревише луксуза за тако кратко време после рата када се свет још увек опорављао од глади и немаштине.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Али, Диор није посустао, већ одлази у Америку и говори да је свако време погодно за луксуз и да једна хаљина мора да прати женско телои његове облине. Због тесних корсета и подигнутих груди у Француској је био оптужен да жену враћа у прошли век, барт за педесет година. Диор би био уништен да неке познате жене, крајем четрдесетих и почетком педесетих, нису носиле његове креације и винуле га у висине на којима је и данас неприкосновен, иако је прошло 100 година од његовог рођења и 48 година од његове смрти.

Контраверзна Ева Перон, појавила се у Диоровој креацији у време када је изазивала највише пажње, а за њом је кренула читава свита припадника краљевских династија која је Диора буквално обожавала. Тада, у златно доба Холивуда, када је светом владао колор филм, све диве су сањале да обуку једну од креација овог великог мајстора моде. Једна за другом црвеним тепихом шетале су диве Рита Хејворт, Ава Гардер, Марлен Дитрих, Ингрид Бергман обучене у луксузне и раскошне тоалете са именом познатог Француза. 

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

У то време, Диор је толико постао познат да више није био човек, већ институција. Године 1947. британска краљевска породица позива га да дође на двор јер је краљ Џорџ Шести, доволио да и његове ћерке, Елизабета и Маргарет, обуку креације које ће их увести у "Њев Лоок" - нови модни тренд који је пропагирао управо Диор.

 Тек када су га прихватиле и француске домаћице и обичне жене, које његове креације нису мјогле да приуште, али су могле о њима да сањају.

Убрзо су се у робним кућама широм Француске појавиле копије Диорових хаљина које су омогућиле да свака Францускиња изгледа као дама из магазина.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Диор је у међувремену био заузет изградњом своје модне империје. Све своје производе је лиценцирао и тако заштитио све што је носило његово име - осим хаљина, биле су ту и чарапе, кравате, парфеми...

Године 1955. у компанију долази млади и надарени Ив Сен Лорен...Али само 10 година како је установипо "Нови имиџ" Диор умире. Са жељом да смрша, одлази на третмане у једну италијанску бању и 1957. године у 52. години живота тамо умире од срчаног удара.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Империја Кристијана Диора није посустала, његовим стопама наставио је тада млади Ив Сен Лоран, потом Пјер Карден, Ђанфранко Фере, а године 1996. за главног креатора постављен је Британац Џон Галијано.

Шта би, заправо, Диор рекао за екстраваганцију и виђење луксуза Џона Галијана, остаће мистерија, али кућа Диор је и даље међу највећим и најбогатијим нја свету.

Највеће светске звезде и најбпогатије даме и данас носе тоалете са са знаком куће "Диор". Шарлиз Терон је изабрана за заштитно лице "Диора" за парфем "Ј'адоре", а најпопуларнија америчка певачица Бијонсе обожава хаљине из ових колекција...

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

- Он је још увек веома присутан у кући. Волео бих да сам га упознао и понекада желим да је ту да га питам за савет. Мислим да имамо много тога заједничког - рекао је Диоров наследник Џон Галијано.

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у "ТВ Новости", 20. јула 2005. године. *

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".