Борба између Хришћанско-демократске уније и Социјалдемократске партије је тесна и чини се да ће се чекати последњи моменат за проглашење победника.

Међутим, поставља се питање, шта кандидати за наследника Ангеле Меркел значе за Србију?

Левица за сада има 5% и сматра се странком која има мало опуштенији став према Русији. Џанин Вислер, кандидаткиња ове партије је објаснила да је разлог таквог става јер не прижељкују нову ескалацију сукоба.

Фото: Танјуг/АП

 

''Разлика је велика између симпатија према некоме и да ли мислим да треба да покрећемо војну ескалацију са другом државом. Нисам имала симпатија према Милошевићу, али сматрам да је рат против Србије био погрешан, то је разлика'', објашњава Вислер

Фото: Танјуг/АП

 

Алтернатива за Немачку је традиционално антисистемска странка и не очекује се да ће бити у коалицији, али несумњиво представљају партију која има интересе који су у сагласности са интересима Србије. Тренутно су 4. најјача странка са 11%, а познати су њихови ставови о тзв. Косову као ''криминалној држави''.

Кандидат Хришћанско-демократске уније Армин Лашет је један од могућих кандидата за наследника Ангеле Меркел и тренутно је уз Социјалдемократског кандидата Олофа Шолца у борби за пресудне гласове. Што се тиче овог кандидата, сматра се да би он могао да смањи велику ''Русофобију'' која, како он каже, дубоко залази у друштво Немачке. Што се тиче Крима и кризе на истоку Украјине, сматра се да ће став везан за то бити такође везан са ставом за тзв. Косово.

Фото: Танјуг/АП

 

Социјалдемократска партија је објавила да неће улазити у коалицију са Хришћанско-демократском унијом и да ће их у случају победе оставити ''да мало предахну''. Ова партија сматра да ће тешко моћи у коалицију са Левицом, коју сматрају анти-НАТО странком, а да је коалиција са Алтернативом за Немачком сигурно немогућа. Међутим, Зелени се намећу као добар избор за коалицију. Шолц тврди како је потребна нова политика према истоку и да је потребно осигурати заједничку сигурност у Европи кроз сарадњу са Русијом.

Фото: Танјуг/АП