"Бирачи желе промену и да новог канцелара по имену Олаф Шолц", рекао је Шолц пред присталицама СПД-а. Он је оценио да је изборни резултат СПД "велики успех".

Фото: Танјуг/АП

 

Социјалдемократска партија Немачке (СПД) и владајућа ЦДУ/ЦСУ воде тесну битку за мандатара будуће владе.

Према прелиминарним резултатима на основу малог узорка пребројаних гласова, СПД води са 24,9 одсто гласова по АРД-у, а по ЗДФ-у са 25,6 процената.

Фото: tagesschau.de

 

Пресек у 19.59 показује да су четири странке забележиле пораст у процентима, а да су Унионисти забележили стравичан пад. Партија Ангеле Меркел је изгубила 8,5% у односу на претходне изборе, док су главни конкуренти - СПД и Олаф Шолц - забележили пораст од 5% који може правити разлику у овом изборном циклусу.

Фото: tagesschau.de

 

Раст од 5% је значајно помогнут од стране бирача незадовољних другим опцијама. Према извештају са истраживања јавног мњења, чини се да је велики број нових бирача СДП-а прешао из табора Униониста, а да су се ''миграције бирача'' у супротном правцу одвијале у корист Зелених, који су покупили нешто више од 200 хиљда бирача СПД-а.

Фото: tagesschau.de

 

Међу запаженим порастом је била и партија Зелених који су такође порасли за 5 процената и успели су да се наметну као озбиљан коалициони партнер за будућег мандатара.