Апелационо веће Суда БиХ закључило је да Махмуљин није спречио убиства и нечовечна поступања припадника одреда "Ел Муџахедин" над Србима на подручју Возуће и Завидовића.


Како преноси Клиx.ба, реч је о правоснажној пресуди и Махмуљин нема право жалбе.

Суд БиХ је 22. јануара првостепеном пресудом осудио Махмуљина на јединствену казну од десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године, подсећа РТРС.

Фото: С. Мишљеновић

 

Апелационо веће Суда БиХ поништило је првостепену пресуду и одредило ново суђење које је почело 30. новембра жалбеним поступком на којем су изнети предлози Тужилаштва и одбране.

Тужилаштво се жалило на висину изречене казне Махмуљину за убиства заробљених припадника Војске Републике Српске и нечовечно поступање према заробљеницима, цивилима и рањеницима у првостепеном поступку, док се одбрана жалила по свим основама, укључујући битне повреде кривичног поступка, те погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

И Тужилаштво и одбрана предложили су репродуковање више доказа, али је веће проценило да је неопходно поново саслушати исказе осам сведока, пет по предлогу Тужилаштва и три које је предложила одбрана.

Фото: С. Мишљеновић

 

Након репродуковања исказа сведока из првостепеног поступка, тужилац Младен Вукојичић је у завршној речи предложио Апелационом већу да Махмуљина прогласи кривим и одреди му казну затвора у складу са законом.

Махмуљинови браниоци, адвокати Нермин Мулалић и Васвија Видовић, након изношења завршних речи, предложили су Већу да оптуженог ослободе по свим тачкама оптужнице, наводећи да Тужилаштво није спровело доказе којима би са апсолутном сигурношћу доказало кривицу њиховог клијента.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".