Два извора су саопштила Гардијану да је ЕУ предложила санкције за Кабајеву, бившу олимпијску гимнастичарку, док се патријарх Кирил појављује у нацрту документа у који је увид имамо британски лист.

Фото: АП/Oleg Varov/Руска православна црква

 

Кабајева и Кирил су двоје од десетина људи који ће се суочити са забраном путовања у ЕУ и замрзавањем имовине, а што предвиђа нови пакет санкција о којем у Бриселу треба да се расправља и који ће се, ако то одобре државе чланице, придружити списку више од хиљаду утицајних Руса који су већ на листи санкција, преноси Гардијан.

Волстрит журнал је прошлог месеца објавио да је администрација САД одбила да санкционише Кабајеву због забринутости да би Путин то сматрао личним нападом, што је Бела кућа оштро демантовала инсистирајући да нико није сигуран од санкција, наводи британски лист.

Фото: Архива Новости

 


САД и ЕУ су већ санкционисале Путинове ћерке Катерину Владимировну Тихонову и Марију Владимировну Воронцову.

Оштро противљење из Мађарске

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио се данас да се Мађарска противи одлуци Европске уније да на листу санкција стави руског патријарха Кирила.

Орбан истиче да је то "питање религијске слободе" и да неће дозволити да црквени званичници буду укључени на црну листу. 


Навео је и да је слобода вероисповести "свето питање" за Мађарску.

Фото: Танјуг/ АП

 

Орбан је истакао да његова држава не може да подржи нови пакет санкција Русији, које укључују ембарго на извоз нафте, јер ће због њих на мађарску економију "пасти атомска бимба, наводи Ројтерс.

Он је казао да је Мађарска спремна да преговара ако буде изнет нови предлог санкција које ће бити у складу са интересима те земље.

Такође, Орбан је поновио став Мађарске да не шаље оружје у суседну Украјину јер би те испоруке могле да се нађу на мети руских напада у пограничним подручјима где живе етнички Мађари.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".