У расправама међу државама чланицама Савета ЕУ, који треба треба да усвоји предлог Европске комисије о ембаргу на увоз руске нафте за шест месеци и руских нафтних прерађевина до краја године, Хрватска се залаже за изузеће по којем би и након ове године за потребе рада рафинерије у Ријеци могла да увози ВГО, незванично сазнаје Вечерњи лист у Бриселу.

"ВГО (Vacuum Gas Oil) је сировина неопходна за производњу дизела, а Инина рафинерија је оптимизована за његову употребу у производном циклусу. Извори снабдевања ВГО-а на тржишту су прилично ограничени. Због тога, ИНА се залаже за даљу куповину ВГО-а, као што је то био случај и досад", навела је ИНА у одговору на незваничну информацију из Брисела.

Мађари највећа препрека

Расправа у Савету ЕУ почела је у среду, кад је Европска комисија предложила шести пакет санкција против Русије са ембаргом на нафту, као кључним делом пакета, а настављена је и јуче, вероватно ће и сутра, јер нема назнака консензуса.

Највећу препреку представља Мађарска, која тврди да неће пристати на предлог Комисије који би тој земљи, као и Словачкој, оставио могућност да руску нафту купује до краја 2023, дуже од осталих држава чланица.

Мађари су на првом састанку у среду су рекли да траже перманентно изузеће, док су Словаци наводно тражили изузеће до 2025, а Чешка и Бугарска сигнализирале су да би и оне радо биле изузете од ембарга, барем до краја 2023, како је Комисија предложила за Мађарску и Словачку.

Грчка, како се незванично сазнаје, није срећна због тога што Комисија у предлогу нових санкција предвиђа забрану превожења или осигурања превоза руске нафте било где у свету.

Таква одредба погађа грчке и друге европске бродаре, али идеја којом се Комисија водила је да се спречи могућност да нафту која је ишла у ЕУ Руси једноставно преусмере према другим купцима у свету.

О свему се још расправља и коначна одлука о ембаргу на руску нафту може на крају бити усвојена у о блику који одступа од Комисијиног предлога. Засад нема назнака о томе да ли се хрватски захтев на плодно тло или не.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".