Градоначелник је у своје име и у име града грађанима Србије честитао 9. мај, Дан победе над фашизмом и истакао да су наши славни преци увек били на страни правде и истине.

"Наш народ коме припадамо је увек бирао исправну страну и за то често плаћао веома скупу цену. У складу са тим ми смо дужни да разумемо и поштујемо њихову жртву да чувамо нашу историју и традицију, али и да истовремено разумемо околности које нас окружују у садашњем времену и да препознамо оно што ће се дешавати у будућем периоду", истакао је Вучевић.

Фото:Танјуг/Ненад Михајловић

 

Он је додао да је Србија заузела врло важно место у одбрани слободе и да је српски народ платио страховиту цену.

"Не смемо да заборавимо да су постојале и савезничке стране пре свега Црвена армија и да не прећутимо зато што се стидимо, или да се неком не замеримо у контексту украјинске кризе. Слобода је у ове просторе стигла уз помоћ Црвене армије, то је историсјка чињеница као што су и остале савезничке војске помагале", рекао је Вучевић.

Он је додао да клањајући се сенима оних који су дали своје животе мора да се сачува мир и стабилност у региону и пре свега да се Србија не меша у оно што се дешава између великих светских сила.

Фото:Танјуг/Ненад Михајловић

 

Представници СУБНОРА подсетили су да је Европа у Другом светском рату изгубила педесет милиона војника.

"Ми потомци бораца сваке године обележавамо овај значајан датум. Чуваћемо тековине НОБ-а и борићемо се да очувамо мир и да се зло више никада не понови. Фашизам више не сме да постоји", поручио је Милован Вујић представник СУБНОР-а Новог Сада.

У Новом Саду се данас паралелно бројним манифестацијама обележавају и Дан победе над фашизмом, али и Дан Европе. Премијерка Ана Брнабић присуствоваће званичном пријему поводом прославе Дана Европе у Градској кући Новог Сада. Пријем приређују шеф Делегације Европске Уније у Србији амбасадор Емануеле Жиофре и градоначелник Новог Сада.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".