У снимку објављеном неколико минута пре параде јутрос на Црвеном тргу, Зеленски је изјавио: "Врло брзо ће у Украјини бити два Дана победе. А некоме неће остати ни један".

Обраћајући се "великим људима моћне Украјине", председник Зеленски је оптужио Путина да "понавља ужасне злочине Хитлеровог режима".

 

Он је такође рекао да је Русија "нагазила на грабуље" инвазијом на Украјину.

- То се деси сваком окупатору који дође на нашу земљу - рекао је он.

Зеленски је додао: „Наш непријатељ је сањао да ћемо одбити да славимо 9. мај и победу над нацизмом. (Али данас), ми се боримо за нову победу.'

Зеленски је рекао да је "лудак" Путин "осуђен на пропаст".

- Зато што су га милиони предака проклели када је почео да имитира Хитлера. И зато ће изгубити све - рекао је.

Претходно је Зеленски објавио и писмо у којем је рекао да ће Украјина победити.

- На Дан победе над нацизмом боримо се за нову победу. Пут до ње је тежак, али не сумњамо да ћемо победити - навео је Зеленски у писаном обраћању, преноси агенција Ројтерс.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Украјински лидер је рекао да су Украјинци слободан народ који се много пута у историји борио за одбрану своје земље и имао свој "свој пут".

- Данас водимо рат на овом путу и никоме нећемо дати ни парче наше земље и никоме нећемо дати ни комадић наше историје - поручио је Зеленски.

Такође је рекао да су поносни на њихове претке који су заједно са другим народима у антихитлеровској коалицији победили нацизам, истакавши да неће никоме дозволити да присвоји "ову победу".

- Не постоје окови који могу да вежу наш слободни дух. Нема окупатора који може да пусти корен у нашој слободној земљи. Нема освајача који може да завлада нашим слободним народом. Пре или касније ми побеђујемо - додао је Зеленски.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".