-У марту и априлу, ватрогасно-спасилачки батаљон Чачак, укупно је имао 174 догађаја. Од тога су била 142 пожара, од чега 86 на отвореном простору-, рекао је Боривоје Гачић, командир ватрогасно-спасилачког батаљона Чачак.

Он је навео да је у Чачку било 28, у општини Горњи Милановац, 23, Ивањици 20, и Лучанима 15 догађаја.

Пожари на отвореном простору се веома брзо шире, а често обухватају велике површине и постоји реална опасност по здравље и живот грађана, рекао је Гачић додајући и да наносе велику материјалну штету.

Фото:Јутјуб принтскрин/Televizija Galaksija 32

 

Нагласио је да најчешћи узрок ових пожара јесте људски фактор, односно непажња грађана.

Он је напоменуо да је Одељење за ванредне ситуације у Чачку током претходна два месеца извршило преко 30 обилазака терена и том приликом је писано 15 прекршајних налога, оним лицима за које се утврдило да су вршила спаљивање на отвореном простору.

Фото: Г. Шљивић

 

Подсетио је да је забрањено паљење ватре у шуми али и 200 метара од руба шуме, као и спаљивање биљних остатака, остатака усева и смећа на отвореном простору.

-Апелујемо на све грађане, пољопривреднике и предузећа која се баве пољопривредом да пољопривредне послове обављају уз максималну опрезност, да постују све мере како не би дошло до настанка и ширења пожара-, додао је Гачић.

Фото:Јутјуб принтскрин/Televizija Galaksija 32

 

Уколико се установи да је вршено спаљивање на отвореном простору, казне су 10.000 динара за физичка лица, односно 300.000 до милион за правна лица.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".