Чак и на самом отварању Евровизије, Констракта је одушевила модним избором појавивши се као Меган Маркл. Вечерас коначно почиње дугоочекивано такмичење, а интересовање обожаватеља и медија расте из часа у час. Тако су и наше комшије и те како имале шта да кажу на Констрактино учешће и дају прогнозу о пласману, а текст је за кратко време направио прави бум на мрежама.

Фото: Профимедиа

 

 

Ауторка текста Марина Радош је за "Индеx.хр" истакла 7 разлога због којих ће српска представница бити у врху Европе, а њихова Миа Димшић неће.

Како су навели, разлози су следећи: национална еуфорија, интересовање медија, друштвене мреже, друштвена ангажованост, аутентичност, визуелно је занимљива и "заболе је за Евровизију".

Текст ва вам преносимо у целости:

Ниједан аутор који је сео за клавир и помислио "Идем да напишем песму која ће победити на Еуросонгу" никад није победио на Еуросонгу. Сваке године када Хрватска радио телевизија махне победнику и пошаље га на Евровизију, и гледаоци и фанови Еуросонга једноставно знају да се ништа неће догодити. И ништа се не догоди.

ХРТ је у протеклих двадесет година покушао све - представника су бирали сами, па је победника бирала публика, певало се на енглеском и хрватском, скидало се, у помоћ су се звали страни аутори, одустајало и враћало Евровизији... И ништа се није догодило.

Хрватска у задњих 20 година (поготово откако је Хуљић дигао руке од такмичења) није имала ниједну песму на Дори која је могла да направи нешто и учини да се догоди спектакл на нивоу Европе.

Протеклих 67 година смо сведочили извођачима и ауторима који су на Еуросонг дошли с рецептом од претходне године, уверени да су погодили праве састојке за победу. И никад нису победили.

Чаролија Еуросонга, омражене параде кича и неукуса коју многи називају тек светским првенством за ЛГБТQ екипу, баш је у томе што нико не може да предвиди победника. Кладионице говоре пуно, политичке неприлике стварају прилике, улажу се велика средства. Међутим, победник се не зна унапред и рецепта за победу једноставно нема.

Победник Еуросонга се појави и свима је јасно да је дошао нови победник, нови рецепт, нова особа и нова прича за коју нико није имао рецепт. Ове године на сцену Еуросонга дошла је српска представница Констракта.

Нећу ићи толико далеко да предвиђам победу Србији, али сам готово сигурна да ће Констракта бити у врху Европе. Рецепта и даље нема, али постоје фактори које победник Еуросонга испуњава, сваки на свој начин, годину за годином. Усудим се да кажем да их Констракта ове године испуњава све.

Ово је седам разлога зашто би Констракта могла завршити на врху Еуропе.

1. Национална еуфорија

Када је 2007. године Србија за представницу на Еуросонгу изабрала Марију Шерифовић и њену баладу "Молитва", настала је национална еуфорија. О Марији Шерифовић те године брујала је цела земља и сви су знали - нешто ће се догодити.

Није било реалне основе за таква размишљања - имиџ Србије у Европи био је прилично лош, земља се те године први пут такмичила самостално, без Црне Горе, а годину дана раније победио је жестоки хард рок састав Лорди, који је стотине аутора бацио у заблуду да је дошло време жестоке музике на Еуросонгу и да ће тренд потрајати.

Но, Шерифовићкин успех био је у ваздуху, иако је песма била потпуно другачија од претходне победничке. "Молитва" се пуштала свуда, није постојао Србин који није знао ко иде на Евровизију и није постојала особа која песму није препознала на радију.

Сулудо је очекивати европски успех од песме која ни у сопственој земљи не постане хит. Колико се хрватских евровизијских песама сећате последњих десет година? Једне или ниједне. Управо тако.

Око Констракте и њене пјесме "Ин Цорпоре Сано" влада пуно жешћа еуфорија него 2007. године, а прелила се на цео регион. Србија и добар део региона обожавају Констракту и њену песму, не постоји особа која песму не може да препозна на радију и сви који се на било који начин баве Евровизијом или је прате знају - нешто ће се догодити.

Фото: Зоран Јовановић

 

 

2. Интересовање медија

Истина је да победник Доре или Беовизије сваке године привлачи пажњу, али та пажња у Хрватској и Србији траје три дана, барем што се медија тиче. Након првобитног разочарања или одушевљења интересовање напросто спласне. Велико интересовање медија за представника на Еуросонгу не може потрајати дуже од недељу дана ако тај победник није материјал за победу на Еуросонгу.

То велико интересовање медија за Констракту у Србији и региону константно траје више од два месеца. Алтернативна певачица (за коју већи део евровизијске публике пре такмичења није ни чуо) постала је мејнстрим. Констракта је у последња два месеца разговарала са свим великим медијима у Србији, Хрватској и остатку региона не зато што је неко имао обавезу да је позове, него зато што интересовање није падало.

3. Друштвене мреже

Констракта је вирална од дана када је победила на српском такмичењу за песму за Евровизију.

Да "уметница мора бити здрава", прочитали су и они који Еуросонг никад у животу нису погледали. Фанови Еуросонга који су појавом друштвених мрежа дошли на своје (добили хиљаде саговорника о својој ирационалној страсти) сваке године гласно и страсно обожавају неког од такмичара, а ове године њихова муза је Констракта.

 

 

Констракта је у протекла два месеца добила хиљаде мимова, добила је стикере, добила је безброј реакција, добила је безброј пародија и добила је безброј хештегова. Такав третман на друштвеним мрежама ове године нема ни Украјина, која је апсолутни фаворит на кладионицама. И не, није до алгоритма.

 

 

Готово сваки аспект Констракте је виралан - од њеног рефрена преко металног лавора до покрета на сцени које изводи готово потпуно мирна - седећи. Треба признати да није лако прославити метални лавор и натерати највећег произвођача посуђа у региону да у моду врати металне лаворе који су остали закопани дубоко у сећању просечног Југославена. И продају се као луди.

4. Друштвена ангажованост

Руку на срце, ниједан евровизијски победник није променио свет. Међутим, Еуросонг је на сцену испред времена доносио важне друштвене теме. Евровизијска сцена давала је простор маргиналним групама и била wоке пре wокеа.

На евровизијској сцени трансродне особе су певале још деведесетих, хомосексуалци нигде нису били толико слободни као на тој сцени, на тој сцени су се одвијале политичке провокације, а на њој је прошле године Европа казнила Уједињено Краљевство за Бреxит и њиховом представнику уделила нула бодова.

Песма српске уметнице Констракте је слојевита, духовита, бескрајно саркастична и друштвено ангажована. Констракта се у песми, за коју је сама написала текст, бави јавним здрављем, опсесијом физичким изгледом, чињеницом да слободни уметници немају здравствено осигурање и менталним здрављем.

Она у песми, дугој три минута, успева да се бави и религијом, генерално површном бригом за здрав живот и миндсетом сваког просечног Балканца који за све животне проблеме каже "Боже (дај) здравља" као да уопште није инволвиран у сопствени живот и здравље.

5. Аутентичност

Констракта и њена песма другачије су од свега што је икад с тла бивше Југославије отишло на Еуросонг. Не зато што је уметница то хтела, него зато што она то у својој бити јесте. Констракта на евровизијску сцену доноси перформанс налик на оне које ради Марина Абрамовић, али пуно лакше разумљив и пробављив.

Констракта се сетила најједноставнијих генијалности којих се нико у историји Еуросонга није сетио - попут текста на латинском језику. На евровизијској сцени су се чули сви европски језици, за Евровизију су се језици и измишљали, али латинског језика нико се није сетио, нити се усудио да се сети. Таква идеја је пре Констракте била једноставно сулуда.

Фото: АТА имагес

 

 

Готово сваки елемент њеног наступа и њене песме потпуно је аутентичан. Кад се учинило да ништа ново не може да се догоди на сцени Еуросонга, догодила се Констракта која пере руке, спомиње Меган Маркл и слезину и у драматичном врхунцу песме измишља нове латинске пословице.

Фасцинација Констрактом отишла је толико далеко да су око ње у последња два месеца настале и теорије завере. Маса тражи позадину приче, део публике нада се политичким променама на тлу Србије, оспоравају је и хвале, а неки теоретичари завера њен перформанс приписују и утицају самог Сотоне. Теорије завере не могу настати око полубитних појава. Теорије завере настају око појава које су друштву најзанимљивије.

6. Визуално је занимљива

Констракта је визуално занимљивија од било којег такмичара ове године, било да се говори о њеном физичком изгледу, било да се говори о томе како изгледа њен наступ.

Изгледа потпуно другачије од било које извођачице која је у протеклих 15 година представљала Србију и већину земаља Европе. У свом изгледу Констракта као естрадна уметница нема ниједан елемент кича или турбофолка. Но, њено лице је ове године најупечатљивије.

Концепт тамнокосе жене с црвеним ружем и белом униформом која пере руке насред евровизијске сцене једноставно не може остати непримећен и потпуна је супротност шљокицама и ватромету које се деценијама држи симболима Еуросонга.

Концепт који на сцену доноси српска пјевачица пуно је више од обичне евровизијске тачке - то је уметност коју осећају и виде чак и они који ништа друго осим Еуросонга у животу нису видели. Публика је жељна уметности какву нуди Констракта, али нико пре није знао да је упакује као она.

7. Заболе је за Еуросонг

Свима је очито да ова жена није провела каријеру размишљајући о победи на Еуросонгу. На њену песму ниједан хит или хитић Еуросонга није имао никакав утицај, као што ништа што смо видели на Еуросонгу у протеклих 66 година није утицало на њен сценски наступ.

Она је своја, оригинална и аутентична и на Еуросонг иде с таквим ставом, неоптерећена кичем и шљокицама и притиском да за клавиром мора да створи евровизијски хит.

Констракта је створила евровизијски хит без иједног састојка који Хрватска и остатак Европе стављају у своје тачке последњих 66 година и направила оригиналну песму која је уметничко остварење и вероватно најквалитетнија аудиовизуална тачка која је икад напустила тло бивше Југе у нападу на Европу.

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".