Говорећи на завршној церемонији Конференције о будућности Европе у Европском парламенту, Макрон се осврнуо на кандидатуру Украјине и рекао да је нереално очекивати да се процес њеног приступања заврши у наредним годинама, па чак и деценијама.

- Чак и када бисмо јој (Украјини) сутра дали статус земље кандидата… Сви добро знамо да би процес приступања трајао неколико година – истина, вероватно и неколико деценија. Осим ако не одлучимо да снизимо стандарде за приступање, преиспитамо јединство Европе и такође делимично принципе којих се сви држимо. Да будемо јасни: Европска унија, с обзиром на свој ниво интеграције и амбиције, не може, у кратком року, бити једини начин на који се може структурирати европски континент - рекао је председник Француске, а преноси портал еуропеанwестернбалканс.

Он је потом напоменуо да постоји неколико земаља, "на пример на Западном Балкану“, које су већ ангажоване у процесу приступања који треба да се настави.

- Њихово усмерење је јасно - додао је он.

Фото: Танјуг

 

 

Ипак, како је рекао, с озбиром на нови геополитички контекст, постоји потреба да се Европа буде уједињена и да стабилна, а да "блискост унутар ЕУ не буде крхка“.

- Мислим да бих ово о чему сада говорим квалификовао као Европску политичку заједницу. Ова нова организација омогућила би демократским европским државама које се придржавају наших вредности да пронађу нови простор за безбедност, политичку, енергетску, инфраструктурну сарадњу, где би људи циркулисали, посебно млади - рекао је Макрон.

Он је напоменуо да ипак Европска политичка заједница не би требало да значи да у будућности те државе не би могле да приступе ЕУ и да она не би била ограничена на оне који су напустили ЕУ.

Фото: ЕПА

 

 

Током свог говора, Макрон је поновио свој дугогодишњи позив да се Европа развија "у више брзина“ и позвао на реформу Оснивачких уговора ЕУ.

- Увек се јави забринутост када желимо да будемо амбициознији, то се дешавало од увођења евра до Шенгена, што је погрешно. Ово груписање никога не искључује, али омогућава онима који желе да се крећу брже да поведу остале са собом - рекао је он.

Након Макроновог говора, Бугарска, Хрватска, Чешка, Летонија, Литванија, Малта, Пољска, Румунија, Словенија и Шведска објавиле су нон-пејпер у ком су навеле да не подржавају "непромишљене и преурањене покушаје покретања процеса промене Уговора“.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".