Одрастање и образовање

Владимир Дивљан рођен је у Београду, похађао је Осму београдску гимназију (данашња Трећа гимназија). Затим је уписао Геолошки факултет у Београду. Иако га није занимао тај факултет, ипак је постао да се школује, јер није желео да служи војни рок који је тада био обавезан у Југославији. 

Фото: Принтскрин/Јутјуб!aquariusrecordshr

 

Интересовање за музику је показао са десет година, када је боравио са родитељима на летовању у Тучепима слушао музичара Драгу Диклића. Након повратка у Београд, предложио је пријатељима Зденку Колару и Божи Јовановићу да оснују бенд. Како је, у једном интервјуу, Влада изјавио, нису имали ни простор ни инструменте, морали су да импровизују па су своје уметничке дане отпочели у вешерници, а уместо бубња, који им је био примарни инструмент, користили су кутије од ципела.

- У вешерници нам је била просторија за вежбање, коју смо временом попуњавали инструментима - рекао је Дивљан и додао - тако смо у бенду имали мандолину, гитару и олук, на пример, или буре, све у шта може да се удара!- изјавио је Влада. 

Први бенд су назвали "Фараони", међутим, када су сазнали да тај бенд већ постоји, променили су име у "Холипе".

На крову позоришта ''Дадов'' била прва свирка

После дест  година од оснивања "Фараона", тј. од "Холипа", Дивљан је основао бенд "Мерлин" коме је касније променио назив у "Звук улице". Бас је свирао Зденко Колар, клавијатуре Драган Митрић, а саксофон Бора Атић , бубањ Кокан Поповић. У бенду је Влада Дивљан свирао гитару и певао, а прву свирку одржали су на крову позоришта "Дадов".

Коначан назив чланови бенда су променили у ''Идоли'' почетком марта 1980. године,  а потом је Влада написао песме "Ретко те виђам са девојкама" и "Помоћ, помоћ" које су објављене као поклон априлском издању часописа "Видици". Издавачка кућа ''Јутон'' је објавила њихов сингл ''Маљчики'' који је у Југославији оставио јак утисак и постао популаран. 

Дивљан је једном приликом изнео једну занимљивост.

- Оно што је занимљиво је да су, поред мене, сви момци из мојих бендова били јединци - рекао је он својевремено.

Самостална каријера

После распада бенда, Дивљан је отпутовао у Америку где је провео неколико месеци. Први званични соло албум под називом "Тајни живот А.П. Шандорова" је снимио 1988. године. Плоча се састојала из песама "Нећу ништа да знам", "Више нисам ту", као и  неколико инструментала и семплова.

Влада Дивљан је добио прилику да компонује музику за серије, филмове и телевизијске емисије. За потребе серије "Човек у белој јакни" обрадио је неколико песама бенда Битлси са тзв. "Белог албума". После тога је написао музику за ТВ емисију "Подијум, те чувену омнибус комедију "Како је пропао рокенрол". Дивљан је аутор песама Хасанагиница реп", "Монтажни компјутер", "Љубавна тема Јапан", "Скалпели", "Љубавна тема", ""Скалпели живе". Из Дивљанових изјава, можемо закључити да је убрзо постигнута сарадња са фронтменом ''Електричног оргазма'' Срђаном Гојковићем Гилетом на позоришном комаду "Рокенрол за децу",као и ''Рокенрол буквар" дечијем програму "Фазони и форе" који је водио чувени песник Љубивоје Ршумовић.

- Почетком '89. радио сам с Гилетом, прво као гост на његовој плочи, а онда смо покренули рокенрол за децу о снимили две плоче "Рокенрол за децу" и "Рокенрол буквар" - причао је Дивљан говорећи о сарадњи с Гилетом из Електричног оргазма.

 Влада се половином 1991. године у Аустралију. Радио је разне послове, али је свирао са локалним бендовима. Сарађивао је са чувеном музичарком Макс Шарам (Леанна Марее „Маx" Схарам): Такође је добио посао на локалној српској радио станици.

Крајем 1995. и почетком 1996. године Влада се накратко се вратио у Југославију, окупио старе пријатеље, Александра Шандорова, Срђана Гилета Гојковића, Зденка Колара, Бориса Буњца и Марка Миливојевића у бенд коме су дали име "Олд Старс".

Приватни живот - два брака иза себе

Фронтмен се 1991.године преселио у Аустралију са тадашњом девојком Рут. УВрло брзо су се венчали, а развели су се 1997. године. Дивљан се вратио у Београд, где се венчао са Дином Ђуровић којој је посветио многе своје песме.Са Дином је 1999. године добио сина Стефана . Пред почетак бомбардовања, са супругом и сином се одселио у Беч у нади да ће се што пре вратити у Србију.   Узимајући у обзир ситуацију, Вклада је остао у Бечу са супругом Дином и синовима Стефаном и Павлом. 

Званично су медији 2014. године објавили да се Влада Дивљан . повлачи са музичке сцене због болести.Болест је броо напредовала, те је 4. марта марта 2015. године преминуо је од ретког облика рака слепог црева и упале трбушне марамице.

Дивљан је дуго година боловао од Кронове болести и улцерозног колитиса. Српски сценариста, редитељ и продуцент Младен Матичевић му је посветио филм "Небеска тема" који је добио награду "Влада Дивљан" 2019. године.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".