Украјина је саопштила јуче да ће обуставити проток гаса преко те транзитне станице, којом се, како је навела, испоручује скоро трећина гаса из Русије у Европу кроз Украјину, при чему је окривила Москву за тај потез и најавила да ће проток гаса преместити на неку другу руту.


Михајловић је рекла за Танјуг да уколико Украјина обустави траспорт гаса у Европу, то неће утицати на нашу земљу, јер добијамо гас из Балканског тока редовно и у довољним количинама.

- Украјина ће један део гаса да преусмери преко другог гасовода, а чак и да то не ураде ми смо обезбеђени по питању гаса - казала је Михајловић.

Истакла је да је веома значајно то што Србија добија гас из Балканског тока и навела да то није било тако до пре две године, када је држава имала могућност испоруке гаса само из Украјине.

- Да имамо данас само ту могућност ми бисмо били у озбиљном проблему, наша индустрија данас не би имала гас - казала је Михајловић.

На питање када ће почети преговори Србије са Русијом о новим испорукама гаса, Михајловић каже да су предузећа "Србијагас" и "Гаспром" већ почели да преговарају, те да је за нашу земљу важно да има и повољну цену гаса, али и довољне количине.

- Преговори се врше између предузећа "СрбијаГас" и "Гаспром", ја верујем да су ти преговори већ почели. За нас није важно само каква ће цена гаса бити, за нас су важне и количине - истакла је министарка.

Михајловић каже да наша земља према постојећем уговору добија шест милиона метара кубних гаса на дневном нивоу , те да имамо и одређене уговоре за додатне количине гаса.

- Разлика између дневног и зимског трошења је 6: 1, то значи да ми сада трошимо око 4.5 милиона на негде око 14,15 милона метара кубних дневно колико трошимо зими - објаснила је Михајловић.

Када је реч о складишту гаса у Банатском Двору, министарска подсећа да је Банатски Двор у већинском власништву "Гаспрома", а да наша држава има удео од 49 одсто, и истиче да се гас пуни свакодневно и да га има за наредна 24 дана.

Михајловић наводи да из Банатског Двора може да се испумпа дневно само пет милиона метара квадратних гаса и да је зато план да у наредном периоду Србија има своје складиште, како бисмо могли да испумпамо и веће количине гаса.

- Следеће године ће да почну радови на новом складишту јер Србија мора да има своје складиште које ће имати такав капацитет да можемо да испумпамо много више од пет милиона метара кубних гаса - казала је Михајловић.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".