Патријарх је нагласио да Српска црква поштује државу у којој се налази и њене институције, наглашавајући да је минимум који очекује и жели - да свој живот организује тако да никога не угрожава, али и да ужива права и слободе прописане законима.

- Желим да вам Бог да снаге да носите терет и одговорност, имајући у виду напор који то носи, нарочито на нашим просторима - поручио је патријарх Абазовићу, који је поновио да остаје при својим ранијим ставовима о Темељном уговору.

Изразио је жељу да влада на чијем је челу стави тачку на ово питање.

Фото: Твитер принтскрин/ Dr Dritan Abazovic

 

 

- Никаква драматизација овог питања не постоји. То је обавеза државе и надам се да ће се то завршити на пристојан и леп начин као што је то било са другим верским заједницама - изјавио је Абазовић. - За решавање отворених питања СПЦ ће у Влади Црне Горе имати коректног саговорника, с циљем да се прича заокружи праведно и у складу са законом, на обострану корист државе Црне Горе и Српске православне цркве.

Абазовићева изјава наишла је на позитивне реакције код верника СПЦ у Црној Гори, који су се у четвртак окупили прво у Манастиру Острог, а потом и у Никшићу, где је организована величанствена литија, коју је предводио поглавар Српске цркве и која је окупила више десетина хиљада људи.

- Гледајући вашу снагу не само да смо охрабрени, него сте и нама задали да никада не смемо издати Светог Василија, а самим тим и Светога Саву. Јасно нам је да је српски народ опредељен за саборност, да знамо реда и поредак, ко је старији, а ко млађи, ко је отац, а ко мајка. Без љубави смо заправо ништа. Данас је неопходна и молитва, људи су изгубљени у свету егоизма. Христолика љубав спаја нас једне са другима, спаја нас са Богом. Љубав и горе помера, непријатеље претвара у пријатеље - поручио је патријарх верном народу у Никшићу.

Литијом у Никшићу обележен је празник посвећен Светом Василију Острошком Чудотворцу, заштитнику Црне Горе и Херцеговине и једном од најпоштованијих српских светитеља.

Литија је, по масовности, надмашила и ону организовану 1996. године, када је градом пронет ћивот са моштима Светог Василија Острошког.

Упориште у тешким временима

У БЕСЕДИ на величанственом скупу, патријарх Порфирије послао је снажне поруке - оценио је Андрија Мандић, председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта. - То показује важност редовног окупљања српског народа под једну камилавку, која је у овим тешким временима најбитније упоришно место нашег верског и националног обједињавања.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".