За закон су гласала 222 члана Представничког дома, а 203 су била против, углавном из редова републиканаца.

Једини републиканац који је гласао за је Адам Кинсинџер.

Они који подржавају закон сматрају да се њиме покривају "рупе" у дељењу обавештајних података између министарства правосуђа и министарства унутрашњих послова и Федералног истражног бироа (ФБИ), и да ће бољим умрежавањем бити олакшано и праћење потенцијалних домаћих терориста.

Фото: АП/Jose Luis Magana

 

Према садашњим законима, федералне агенције могу да прате оне за које сумњају да су терористи, али морају да отворе посебне канцеларије за то, и да формирају радне групе.

Овим законом ће бити обезбеђено око 105 милиона долара за наредних пет година, а новац је намењен углавном за запошљавање потребног особља.

Законом је предвиђено да надлежне агенције сваких шест месеци подносе извештај и процене о домаћем тероризму и претњама које шаљу неонацистичке и расистичке групе.

Демократе у Сенату обећавају да ће о овом закону гласати следеће недеље. Али, шансе за усвајање су неизвесне јер демократе имају 50 од 100 места у Сенату, и не гласају увек сви сенатори за.

Републиканци су против овог закона јер сматрају да даје превише овлашћења Министарству правосуђа да може да спроводи надзор над појединцима.

Сматрају и да се законом не третирају левичарске екстремистичке групе.

Није први пут да демократе у Представничком дому усвајају овакав предлог закона. Сличан је усвојен и 2020, али није прошао у Сенату, подсећа Глас Америке.

Демократама генерално недостаје подршка да усвоје законе којима би се строже регулисала продаја и ношење оружја, чиме би се, како сматрају, смањило и оружано насиље.

Фото: Танјуг/АП

 

Најмање десет особа је убијено 14. маја у граду Бафало, у савезној америчкој држави Њујорк.

Осумњичени за пуцњаву у супермаркету у граду Бафало је 18-огодишњи белац.

Према наводима полиције, нападач је пуцао на 11 особа афроамеричког порекла и двоје белаца, а потом се предао властима.

Напад је снимао и уживо преносио на стриминг платформи Твич.