Како објашњавају стручњаци за телекомуникације, из пронађеног телефона највероватније се могу извући готово сви подаци, иако је телефон готово пет месеци био у води, а најважнији могу бити фотографије и снимци из кобне ноћи.

Потрага за Сплићанином Матејом Перишем, коме се 31. децембра 2021. током прославе Нове године у Београду изгубио сваки траг, коначно је обустављена после пет и по месеци, након што је његово тело пронађено у Дунаву, код Ада Хује.

Фото: АТА имагес

 

Обдукција је разрешила мистерију о начину наступања Матејеве смрти и утврђено је да се двадесетседмогодишњи Сплићанин утопио у леденом Дунаву, али главно питање - зашто је уопште те ноћи Матеј оставио пријатеље, истрчао из клуба и потом ушао или упао у воду, може добити одговор након анализе његовог телефона.

Картица може да се спаси и са ње могу да се извуку подаци

Према речима судског вештака Бранислава Благојевића, оно што је за почетак најбитније јесте у каквом стању је телефон који је пронађен заједно са телом, те да ли има неких механичких оштећења на истом.

- У 99 одсто случајева у којима сам ја радио са таквим или сличним телефонима, од телефона не остане ништа, посебно ако је овако дуго у води. Ипак, картица може да се спаси и после толико времена, и са ње МУП може да очита податке, посебно оне од последњих неколико дана који ће, и те како, значити у истрази - прича за Блиц Благојевић.

Фото: AP Пхото/Eranga Jayawardena

 

Када је о самим картицама реч, судски вештак Миле Петровић објашњава да се њиховим испитивањем баве одређене научне институције, те да сама процедура траје око три месеца.

- Картица се може очистити од блата, воде, свега. Сама процедура траје око месец дана, међутим, судећи према притисцима медија и целокупне заинтересоване јавности, вероватно ће у случају Матеја то трајати и краће - каже Петровић.

За саму истрагу пронађеног Матејевог телефона битне су и базне станице које прате кретање корисника паметних мобилних телефона, па ће и оне бити узете у обзир приликом расветљаваја овог случаја.

- Подаци са базне станице су јако прецизни, са њима нема грешке. У Београду имамо неколико хиљада базних станица, тако да, где год да се налазите, бићете лоцирани, а то нема везе са тим да ли сте наш или страни држављанин. Ове базне станице региструју око 60 параметара, најбитнији су они који се баве саобраћајем, док су у случају Матеја вероватно проверени и сви остали - говори Благојевић, док Петровић сматра како ће и сама физичка оштећења која су у моменту проналаска била присутна на телефону доста тога рећи о случају и смрти Сплићанина.

Мобилни оператери имају снимљене разговоре, позиве, поруке...

И док је садашњи проналазак мобилног телефона огромна ствар када је даља истрага смрти Матеја Периша у питању, велику улогу играју и сами мобилни оператери који су у обавези да чувају податке са телефона корисника у временском периоду од три године.

- Мобилни оператери имају много да кажу у оваквим случајевима, и њихове услуге могу да буду од виталног значаја. Они су ти који имају податке о позивима, порукама, имају снимљене разговоре за протекле 3 године - говори Перовић.

МУП је пре неколико месеци саопштио да су са базних станица прикупљени подаци о кретању Периша кобне ноћи, и последњи сигнал његовог телефона ухваћен је баш код Великог ратног острва, што је и у почетку истраге његовог нестанка, указивало на то да је Сплићанин завршио у води. Стручњаци за телекомуникације кажу и да је готово сигурно да је МУП од оператера набавио и све поруке и позиве које је Периш примио и послао критичне ноћи. Ови подаци, међутим, до данас нису представљени јавности.

Фото: З. Јовановић/Гугл мапс/Принтсцреен/Ало/МУП Хрватске

 

- Мобилни оператери су вероватно већ одавно доставили све те разговоре, поруке и позиве, као и друге податке које поседују тужилаштву. Моје мишљење је да се о њима и даље не говори у јавности како не би дошло до ометања истраге, док морамо да имамо у виду и то да се ради о хрватском држављанину, и да је у истрагу укључен и Интерпол. У другачијим околностима, ситуација би свакако била транспарентнија, док је овако све јако нејасно - наводи Благојевић.

Епилог случаја никад ближи

Још једно средство које би могло да помогне самој истрази јесте и "Advanced Mobile Location" систем који наша држава и даље нема, а који такође има могућност прислушкивања паметних телефона. Ипак, судећи према речима Благојевића, није сасвим тачно да такав систем не постоји у Србији.

- Када је реч о средству "Advanced Mobile Location" за коју се сматра да га Србија нема, а које може да прислушкује паметне телефоне, то није тачно. Имају је одређене службе, и то не државне, већ приватне, али оне не морају своје податке које имају да поделе са државом, нису у обавези, заправо. Ми сада не знамо да ли је тужилаштво можда дошло до истих. То је за сада исто под знаком питања - говори Благојевић.

Благојевић истиче и како је поред телефона, велика и олакшавајућа околност свакако и пронађено тело, те да ће истрага сада ићи много бржим током, те да ћемо ускоро можда чути и детаљније објашњење шта се тачно догодило Матеју Перишу кобног дана.

- Мислим да се чекало да се пронађе тело, па ће се сада, када је то и урађено, коначно полиција објавити епилог. Мислим да је сасвим реално да разрешење целог овог случаја око Матеја Периша добијемо у што скоријем периоду - закључио је судски вештак Бранислав Благојевић.

(Курир/Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".