Помен мајору Милану Тепићу, биће одржан на месном гробљу у Комленцу у присуству родбине, пријатеља и званичника у оквиру "Дана сећања на народног хероја Милана Тепића".

На породичну гробницу Тепића у Комленцу у Козарској Дубици венце ће положити представници општине Козарска Дубица, Борачке организације, пријатељи и родбина мајора Тепића.

Мајор Југословенске народне армије Милан Тепић погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

У мају 1991. године, у време првих оружаних сукоба у Хрватској, мајор Тепић премештен је у гарнизон у Бјеловару, где је била смештена 265. моторизована бригада.

Почетком септембра, нашао се у војном складишту "Барутана" у шуми Беденик, у близини Бјеловара, како би организовао његову одбрану.

Након блокаде бјеловарске касарне и других војних објеката, као и серије мањих инцидената, овде га је 29. септембра 1991. затекао напад на бјеловарски гарнизон од стране припадника Збора народне гарде (зенге).

Тако се око 10:40 сати дигао у ваздух заједно са 170 тона експлозивних средстава. Јака експлозија која је потресла цели Бјеловар, усмртила је и десетак припадника "зенги" који су се у току опсаде приближили огради складишта.

Мало пре погибије Тепића, настрадао је и војник ЈНА Стојадин Мирковић (19), који је одбио његово наређење да напусти складиште и наставио да из војног транспортера дејствује по непријатељу.

ФОТО: Архива

 

 

Мирковић је погинуо када су Хрвати његово возило погодили зољом.

За јуначки подвиг приликом дизања у ваздух складишта наоружања, када је свесно жртвовао свој живот, Председништво СФРЈ је мајора Тепића 19. новембра 1991. одликовало Орденом народног хероја, што га чини последњим народним херојем Југославије.

Подвиг мајора Тепића многи пореде са сличним потезом ресавског војводе Стевана Синђелића, са почетка 19. века. 

И даље се препричава његова последња реченица: "Једном људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко".

Након погибије посмртни остаци Милана Тепића никада нису предати његовој породици, која је 1993. године на сеоском гробљу у Комленцу подигла породичну гробницу и на њој поставила спомен-плочу посвећену Милану. Према неким наводима, његови посмртни остаци, заједно са посмртним остацима шесторице војника, сахрањени су на гробљу Мирошевац у Загребу, где су заведени као Н.Н. лице.

ФОТО: Архива

 

 

За тај јуначки чин мајор Тепић је одлуком Предсједништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије постхумно одликован Орденом народног хероја.

У част овог јунака, Република Српска установила је Орден за посебне заслуге у рату, а одлуком Скупштине општине Козарска Дубица 29. септембар проглашен је "Даном сећања на народног хероја Милана Тепића".

Једна улица у Козарској Дубици носи Тепићево име, а у Парку народних хероја постављена је биста са његовим ликом.

ФОТО: Архива

 

 

2017. године у Београду, уз присуство државног и војног врха откривен је споменик хероју Тепићу, у спомен на његов јуначки чин. Такође и једна од касарни Војске Србије данас носи његово име.