Објављене су нове цене горива. Евродизел ће на пумпама ове недеље све до петка 3. јуна у 15х, коштати највише 203,5 динара за литар, а моторни бензин европремијум БМБ 95 187 динара за литар.

Претходно је дизел коштао највише 202 динара, а бензин 184 динара.

Уредба о ограничењу цена горива на бензинским пумпама у Србији важи до сутра, а како се сазнаје, она ће највероватније бити и продужена. То би практично значило да ће се цена горива формирати као и до сада, односно да ће је држава ограничавати од петка до петка. Друга опција јесте укидање ограничења и препуштање формирања цене тржишту.

Цене нафте у свету јачају већ неко време и крећу се око двомесечног максимума. Након раста цене седам дана узастопно, барел брент нафте је данас најскупљи од 25. марта.

Барел је на нивоу од око 119 долара, а погуран страхом купаца од смањења понуде због могуће забране ЕУ на увоз руске нафте, те растом тражње за горивом у САД уочи летње сезоне.

На њујоршкој берзи цена светле сирове нафте порасла је за 72 цента и сада је 115,79 долара по барелу.

Чланице ЕУ одржавају састанак данас и сутра ради разговора о шестом пакету санкција против Русије.

-Уколико би погледали недавни раст цена нафте, све указује на то да тржиште очекује да ће ЕУ усвојити неку врсту договора о одређеним рестриктивним мерама против руске сирове нафте. Могућ је и даљи раст, ако дође до потпуне забране увоза-, рекао је аналитичар тржишта из фирме "Котак секјуритис" Мадави Мехта.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".