Наиме, у нашој земљи цена шећера ограничена је на 89,99 динара по килограму, тако да је око 60 динара јефтинији него у Републици Српској. Управо због тога становници из пограничних места масовно прелазе Дрину - због куповине. До пре неколико месеци грађани Србије у Републику Српску често су одлазили по јефтиније гориво. Сада становници са леве обале Дрине границу прелазе да би куповали највише шећер и уље.

У продавницама у пограничним местима попут Лознице, Малог Зворника и Прибоја основне животне намирнице купују се више него иначе.

Продавци кажу да купују првенствено комшије из суседне државе. Жељка Васиљевић, радница у маркету из Лознице, испричала је да купци из Републике Српске већ неколико месеци масовно долазе у куповину и највише узимају шећер, уље и брашно, јер су код њих, како кажу, знатно скупљи.

Фото: Алекса Станковић

 

- Није ограничена продаја шећера, шећер долази сваки дан, цена му је 89 динара и мало већа је потражња него иначе - каже Мира Јањић, радница у маркету из Прибоја.

У Министарству пољопривреде кажу да је тржиште у нашој земљи слободно, да ограничења у куповини нема, због чега се дешавало да су неки куповали и по 200 килограма шећера.

Фото:Новости

 

- Нарочито вам је то изражено у пограничним просторима, покушавају да пребаце преко границе зато што је тамо виша цена те робе и покушавају да тргују, то је једна стар - рекао је раније Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".