Naime, u našoj zemlji cena šećera ograničena je na 89,99 dinara po kilogramu, tako da je oko 60 dinara jeftiniji nego u Republici Srpskoj. Upravo zbog toga stanovnici iz pograničnih mesta masovno prelaze Drinu - zbog kupovine. Do pre nekoliko meseci građani Srbije u Republiku Srpsku često su odlazili po jeftinije gorivo. Sada stanovnici sa leve obale Drine granicu prelaze da bi kupovali najviše šećer i ulje.

U prodavnicama u pograničnim mestima poput Loznice, Malog Zvornika i Priboja osnovne životne namirnice kupuju se više nego inače.

Prodavci kažu da kupuju prvenstveno komšije iz susedne države. Željka Vasiljević, radnica u marketu iz Loznice, ispričala je da kupci iz Republike Srpske već nekoliko meseci masovno dolaze u kupovinu i najviše uzimaju šećer, ulje i brašno, jer su kod njih, kako kažu, znatno skuplji.

Foto: Aleksa Stanković

 

- Nije ograničena prodaja šećera, šećer dolazi svaki dan, cena mu je 89 dinara i malo veća je potražnja nego inače - kaže Mira Janjić, radnica u marketu iz Priboja.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je tržište u našoj zemlji slobodno, da ograničenja u kupovini nema, zbog čega se dešavalo da su neki kupovali i po 200 kilograma šećera.

Foto:Novosti

 

- Naročito vam je to izraženo u pograničnim prostorima, pokušavaju da prebace preko granice zato što je tamo viša cena te robe i pokušavaju da trguju, to je jedna star - rekao je ranije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

(RTS)

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".