Иако је Албанезе већ прошле недеље положио заклетву и постао 31. премијер Аустралије, обећавши да ће ујединити земљу након бурне изборне кампање и да ће се позабавити климатским променама и неједнакостима, уједначени резултати на неким изборним местима и висок број гласова путем поште држали су коначни резултат у неизвесности 10 дана након избора, преноси Ројтерс.

Лабуристи су освојили 76 од 151 места у доњем дому, саопштио је премијер у телевизијском обраћању пре првог заседања новоизабраног парламента, наводећи да би њихов коначни број могао порасти на 77, након што се пребројавање заврши на још два бирачка места.

-Аустралијанци су нам указали поверење и то са собом носи огромну одговорност, да испунимо обавезе које смо преузели, за које имамо јасан мандат као већинска лабуристичка влада-, рекао је Албанезе.

Он је већ именовао привремени кабинет, мање од два дана након избора, како би могао да присуствује раније заказаном састанку безбедносне групе Квад у Јапану, коју још чине Сједињене Државе, Индија и Јапан.

Како наводе аустралијски медији, Албанзе планира да на партијском састанку данас разговара о саставу нове владе и очекивано је да ће именовања министара објавити у току наредног дана, преноси Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".