Пацијенткиња је за 24сата.хр испричала да је, кад је сазнала да је трудна, искористила своје право и одлучила се на побачај, у КБЦ Осијек.

Како је лекарка "развлачила" термин процедуре, М. је помислила да то ради јер очекује да ће се предомислити, што се није догодило. Пре захвата имала је преглед код анестезиолошкиње која је, како је рекла, није ни погледала и од које је тражила општу анестезију. На дан процедуре, дошла је на ред последња, после вишесатног чекања.

Била сам исцрпљена од чекања, цело време само слушаш разговоре о захвату. Само сам хтела да се све више заврши. Улазим унутра, пре захвата ме медицинска сестра питала пар питања. Зачудило ме што је сам захват изводила управо она, а лекарка је стајала поред мене, испричала је М.

Нисам знала како то све иде, а унутра ме дочекала крв. Стојим тамо полугола, у сали су медицинска сестра и докторка. Посвуда су искоришћене газе и крв. И онда ми лекарла каже да не могу да добијем општу анестезију, него локалну, иако сам потписала за општу и ишла на преглед код анестезиолога како бих је могла добити. Докторка ми је рекла да могу да чекам или да се попнем на сто. Рекла сам јој да немам снаге за чекање након пет сати. Довели су ме пред готов чин. Ја сам свесно одлучила под општу јер сам мислила да нећу моћи то психички издржати. На крају сам пристала јер је све предуго трајало. Они су се у налазима лепо осигурали и написали су да сам се сама предомислила, а то није истина", прича М.

Фото: Н. Скендерија

 

Захват је некако издржала, а све је трајало 15 минута. "Пре захвата сам добила апаурин, а захват се изводио хируршки, дакле жена је нешто мени доле радила. Осетила сам да се нешто догађа, али не могу рећи тачно шта. Након захвата је направила ултразвук и закључила да је све прошло у реду", говори М.

Два сата касније отпустили су је из болнице, да би три недеље касније, када је отишла на преглед код своје лекарке, гинеколог утврдила да је плод нетакнут и здрав и да побачај није прошао добро. Односно као да никада није ни била на захвату.

Према потписаној и печатираној документацији из КБЦ-а Осијек, у отпусној листи је наведено да је дошла у шестој недељи трудноће и да је захват уредно протекао.

Фото: Профимедиа

 

Приватна лекарка послала ју је назад у КБЦ Осијек где се после два ултразвука утврдило да је плод нетакнут. Сви лекари код којих су је слали су се ограђивали и пребацивали лопту код другог. Пошто је била у 10. недељи трудноће, речено јој је да је закаснила и Комисија је одбила да јој одобри нову процедуру јер се није јавила на време на контролу и пребацила је магичну црту од 10 недеља.

То што је хируршки захват био изведен а плод остао нетакнут, као и што су јој трудноћу рачунали од последње менструације а не зачећа, како пише у закону, нико није ни споменуо.

Епилог приче је да је М. на крају процедуру обавила у Амстердаму. Из КБЦ Осијек нема коментара. Министарство здравља најавило инспекцију под условом да се утврди да су документа која је М. приложила 24сата, аутентична.

(24сата.хр)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".