У сенци хималајских планина, на ивици пространог језера Луга, живи народ Мосуо. За њихову сложену друштвену структуру каже се да је једно од последњих матријархалних друштава на свету, које следи мајчину крвну лозу и праксу "шетајућег брака".

Ово древно племе са изненађујуће "модерним" вредностима је веома популарно. Посећује их стотине туриста, антрополози хрле да уче о њима, а кинеска влада их види као нешто више од "уносне робе".

У центру ове олује интересовања налазе се - жене. Проницљиве и физички јаке, њихова тиха и достојанствена моц́ била им је оклоп којим су се штитиле од претњи које су дошле са комунизмом. Међутим, у последњих 20 година њихова стабилност се постепено урушава.

Као и код многих заједница првих нација широм света, прилика да се заради од туризма има своју цену. Када се отворите посетиоцима, ваша култура постепено деградира. "Живот је лакши када имате новац од туризма, али они су истовремено и тужни због промена",  каже за Натионал Геограпхиц фотографкиња Каролин Клупел, која је провела неко време са племеном Мосуо.

Фото: Профимедиа

 

Млађи припадници народа Мосуо су све интегрисанији са Хан Кинезима, а многи су се венчали ван свог племена и преселили се у веће градове како би нашли посао. Уз малу помоћ владе, очување културе је сада спало на старије жене.

Купелова каже да су Мосуа жене снажне и непоколебљиве као и хималајске планине које зову домом. "Старије жене су прилично активне у на селу и издају наредбе свим члановима породице", каже она. "Једна жена са којом сам проводила време имала је једну ц́ерку, два сина и двоје унучади. Али она је највише радила."

- Видела сам 80-годишњу жену како носи ствари које ја не бих могла сама да понесем - каже она. "Њихова тела су заиста моћна." 

Фото: Профимедиа

 

Шетајући бракови племена Мосуо

Иако је доминација у радном простору нешто за шта се жене махом боре широм света, у овом племену је уобичајена, а начин на који функционишу партнерски односи готово да не постоји још негде на планети.

Систем "шетајућег брака" вероватно је најјединственији део њихове културе. Прогресивно феминистичка или погрешна, у зависности од тога како на то гледате, традиција налаже да партнери Мосуо жене посећују само ноћу. Мушкарци долазе у кућу жене кад она пожели да проведе ноћ с њим, али из куће мора да оде пре него што сване.

Мушкарци имају врло мало везе са васпитањем своје деце. Мосуо деца остају са породицом своје мајке, а жена, углавном бака, је глава домац́инства.

Фото: Профимедиа

 

- Деца се рађају ван брака што је у Кини још увек необично. Али чланови народа Мосуо не виде ствари на тај начин: за њих, брак је незамислив концепт. Породица постоји, само у другој форми - каже Чу Вајхонг, успешна адвокатица која је посетила ово племе пре неколико година.

- У друштву Хан Кинеза статус који имате у друштву зависи од посла, а жене бирају партнере на основу неколико критеријума где је љубав друга или трец́а на листи - каже Клупел. "Мосуо жене слушају срце и осец́ају само љубав и страст, а када осећања престану, оне могу да прекину везу и од тога се не прави драма. Осец́ај лептира у стомаку је важнији од тога да останете са неким."

(Национална географија)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".