U senci himalajskih planina, na ivici prostranog jezera Luga, živi narod Mosuo. Za njihovu složenu društvenu strukturu kaže se da je jedno od poslednjih matrijarhalnih društava na svetu, koje sledi majčinu krvnu lozu i praksu "šetajućeg braka".

Ovo drevno pleme sa iznenađujuće "modernim" vrednostima je veoma popularno. Posećuje ih stotine turista, antropolozi hrle da uče o njima, a kineska vlada ih vidi kao nešto više od "unosne robe".

U centru ove oluje interesovanja nalaze se - žene. Pronicljive i fizički jake, njihova tiha i dostojanstvena moć bila im je oklop kojim su se štitile od pretnji koje su došle sa komunizmom. Međutim, u poslednjih 20 godina njihova stabilnost se postepeno urušava.

Kao i kod mnogih zajednica prvih nacija širom sveta, prilika da se zaradi od turizma ima svoju cenu. Kada se otvorite posetiocima, vaša kultura postepeno degradira. "Život je lakši kada imate novac od turizma, ali oni su istovremeno i tužni zbog promena",  kaže za National Geographic fotografkinja Karolin Klupel, koja je provela neko vreme sa plemenom Mosuo.

Foto: Profimedia

 

Mlađi pripadnici naroda Mosuo su sve integrisaniji sa Han Kinezima, a mnogi su se venčali van svog plemena i preselili se u veće gradove kako bi našli posao. Uz malu pomoć vlade, očuvanje kulture je sada spalo na starije žene.

Kupelova kaže da su Mosua žene snažne i nepokolebljive kao i himalajske planine koje zovu domom. "Starije žene su prilično aktivne u na selu i izdaju naredbe svim članovima porodice", kaže ona. "Jedna žena sa kojom sam provodila vreme imala je jednu ćerku, dva sina i dvoje unučadi. Ali ona je najviše radila."

- Videla sam 80-godišnju ženu kako nosi stvari koje ja ne bih mogla sama da ponesem - kaže ona. "NJihova tela su zaista moćna." 

Foto: Profimedia

 

Šetajući brakovi plemena Mosuo

Iako je dominacija u radnom prostoru nešto za šta se žene mahom bore širom sveta, u ovom plemenu je uobičajena, a način na koji funkcionišu partnerski odnosi gotovo da ne postoji još negde na planeti.

Sistem "šetajućeg braka" verovatno je najjedinstveniji deo njihove kulture. Progresivno feministička ili pogrešna, u zavisnosti od toga kako na to gledate, tradicija nalaže da partneri Mosuo žene posećuju samo noću. Muškarci dolaze u kuću žene kad ona poželi da provede noć s njim, ali iz kuće mora da ode pre nego što svane.

Muškarci imaju vrlo malo veze sa vaspitanjem svoje dece. Mosuo deca ostaju sa porodicom svoje majke, a žena, uglavnom baka, je glava domaćinstva.

Foto: Profimedia

 

- Deca se rađaju van braka što je u Kini još uvek neobično. Ali članovi naroda Mosuo ne vide stvari na taj način: za njih, brak je nezamisliv koncept. Porodica postoji, samo u drugoj formi - kaže Ču Vajhong, uspešna advokatica koja je posetila ovo pleme pre nekoliko godina.

- U društvu Han Kineza status koji imate u društvu zavisi od posla, a žene biraju partnere na osnovu nekoliko kriterijuma gde je ljubav druga ili treća na listi - kaže Klupel. "Mosuo žene slušaju srce i osećaju samo ljubav i strast, a kada osećanja prestanu, one mogu da prekinu vezu i od toga se ne pravi drama. Osećaj leptira u stomaku je važniji od toga da ostanete sa nekim."

(Nacionalna geografija)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".