КОМШИЈА који у стану гаји питбула или стафорда, од ког страхује цела зграда, биће третиран исто као да има малу, лајаву пудлу. Опасну расу пса може да купи било ко, да их дресира како жели, подстиче на агресивност, и да прође некажњено. Иако су њихови власници дужни да прођу заједничку обуку са оваквом животињом и социјализују псе, те да за то добију одговарајућу потврду, овај пропис се слабо примењује, али и контролише. Тек када питбул или стафорд нанесе тешке повреде човеку или детету, надлежни реагују и одузимају пса. Дотад, инспекције су неме на бројне апеле суграђана да поведу рачуна о опасним животињама због којих се плаше да изађу из стана или прошетају парком.

Свакодневне обавезе и живот суграђанке С. П. и њене породице променио се из корена због несавесног суседа и његовог стафорда. Станују на истом спрату зграде у Улици народних хероја на Новом Београду, а према њеним речима, тортура је почела пре неколико месеци када је животиња напала њеног супруга, затим и седмогодишњег сина.

- Док закључава врата стана, тај наш комшија пусти свог америчког стафорда да слободно шета по спрату, због чега мој син не сме сам да изађе у ходник. Крајем фебруара, пас је први пут напао мог супруга, покушао да га уједе за ногу, али, срећом, само је поцепао ногавицу панталона. После тога, инсистирали смо код комшије да му стављају поводац и корпу, али то нису урадили. Месец дана после тога, излазила сам из лифта са дететом, када је из тог стана пас потрчао ка нама, режући. Покушала сам да телом заштитим дете и дозивала сам комшију, који је полако ишао за псом, без иједне команде да престане. Животиња је скочила ка дететовом лицу, а малишан је подигао руку да се заштити и пас га је тад ујео за лакат и почео да га вуче.

Зимска јакна спречила је теже повреде, али је дете добило трауме. Наша саговорница каже да њен муж излази раније с посла, како би дете из школе одвео кући, јер се седмогодишњак толико плаши пса да не сме сам да прође кроз зграду. Иако се обраћала градским и републичким инспекцијама, С. П. није добила никакво решење, већ исти одговор - нисмо надлежни.

- Обраћала сам се Ветеринарској инспекцији при Министарству пољопривреде, писала сам "Зоохигијени", градским инспекцијама... Сви су ми рекли да нису надлежни, а из Комуналне милиције кажу да власника могу да казне само ако пас не носи корпу током шетње. Питам се, да ли моје дете треба да остане без руке, ока, пола лица да би неко био кажњен? Пас не може бити одузет ако због неодговорних власника напада и повређује људе, а надлежни могу одузети животињу ако га његов газда злоставља?! Потпуни апсурд. Чека се да усмрти неког, тек тад се успава. Наше комшије су неподобне за ту врсту пса, и због нереаговања система моја деца уместо да живе безбрижно, са страхом напуштају стан. Ми чак размишљамо да се одселимо.

КАЗНЕ

У СЕКРЕТАРИЈАТУ за послове комуналне милиције недавно су нам рекли да су, током прошле године, њихове патроле изашле 820 пута на терен, како би контролисалЕ кућне љубимце. Од тог броја, 76 пута био је надзор опасних паса. Међутим, колико је казни написано, није познато. Уколико се ради о опасној раси, а власник га у шетњу изводи без корпе и потврде, казне могу бити од 5.000 до 50.000 динара.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".