Председник Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен присуствовали су церемонији обележавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш—Брестовац на међународном железничком Коридору 10. Он је на том скупу говорио и о ситуацији на северу КиМ.

- КФОР ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље. Од 4. октобра успоставља се "стикер" режим налепница, пре коначног решења које је одложено - рекао је Вучић.

Како каже, радна група ће бити установљена и тражиће трајно решење за таблице на основу европског стандарда и праксе.

У смислу данашњих преговора, каже Вучић, констатована је забринутост коју је исказала београдска страна због неимплементације Бриселског споразума.

- ЕУ је позвала све стране да испоштују све претходно договорене потписане споразуме - рекао је Вучић и додао да ће ЕУ као приоритетну ствар на следећем састанку разматрати Заједницу српских општина.

Вучић је рекао да је за нас важан одлазак наоружаних припадника РОСУ са севера, додаје да је то једна од најважнијих ствари за нас.

- Верујемо да је ово био један добар показатељ да у будућности такве акције Албанаца се неће догађати и биће јасно да се такве ствари не могу дешавати. Повратак КФОР-а показује да је могуће остварити додатне гаранције за сигурност и безбедност српског становништва на Косову - рекао је Вучић.

Како каже, тек ће се долазити до трајног решења за таблице.

- Мане овога што је постигнуто су две. Једна је та што ће до неког тежег решења морати да дође у неком периоду од 6 месеци, у договору и оно што споразум омогућава употребу свих таблица, али је у пракси потпуно јасно да ће оне моћи да буду коришћене само на северу Косова - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да смо ми ти који смо увели "стикер" режим за њих, јер не желимо да признамо независност.

Председник је истакао да је важно да се Росу повлачи, да није било жртава, да смо сачували мир, да "ћемо моћи да говоримо о великим и важним стварима за целу државу, укључујући и Косово и Метохију".

- После више непроспаваних ноћи и много труда, хоћу да вас обавестим да сам разговарао са представницима Српске листе и народом, и они знају да је ово највише што је могло да се постигне у овом тренутку, а ја сам задовољан.

Рекао је да смо као држава одговорили на паметан и одговоран начин, као и да ћемо "бити уз свој народ".

- Урадили смо још једну ствар о којој не могу да говорим јавно, јасно смо ставили до знања да ћемо уколико буде угрожавања безбедности нашег народа бити спремни да сами сачувамо наш народ.

Вучић је рекао да свако ко је реалан и објективан зна да ситуација на Косову и Метохији никада неће бити добра.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је био изненађен чињеницом "да су из Приштине на бруталан начин показали Европској унији шта мисле о Бриселском споразуму".

- Они су кршили стално, и то из ЕУ знају, везане су нам руке.

- Нама престоји тежак период разговора, везаних за споразуме из 2011, 2013. и 2016. године, али и борба за Заједнице српских општина. Могуће да ће они да дођу и да кажу "ми нећемо", могуће је да ће да наставе са бруталном кампањом против мене и Србије. Једино са чиме имамо проблем је угрожавање живота, права и имовине Срба на Косову и Метохији. За нас је важно да направимо однос који није непријатељски. ЗСО ће се простирати на тих 10 општина, то је сигурно. То показује нечију нервозу. Ја сам прочитао цео споразум ЕУ, немам шта да кријем и добре и лоше стране, то људи морају да знају. Прочитао сам вам шта је било 2011. године. Борба свакако неће бити лака, код њих ће бити велика нервоза.

- Ми желимо добре односе са Албанцима, да обезбедимо пуну слободу кретања, па и кроз Централну Србију, али да то не подразумева признање Косова.