Деца приликом преласка границе код себе нису имала ниједан путни документ, тврди мајка.

Како је Ана Ландека испричала за медије, децу је последњи пут видела у недељу ујутру када је ишла на посао. Њен отац ју је из сигурне куће одвезао на посао, а децу одвео код себе. До отимања деце од 7 и 5 година дешло је у недељу када их је Анин отац ставио у ауто како би их вратио код мајке у сигурну кућу.

- Мој отац је кренуо да ми доведе децу, била су код бабе. Ја сам била у сигурној кући. Док су били у колима, мој отац се тада везивао, он се залетео, ударио у ауто. Отворио је ауто и извадио прво Петру. Он док се снашао да узме Филипа, он је зграбио Филипа. Кренули су да се натежу око детета, мој отац је пустио дете да га не повреде. Истрчали су моја мајка и ујак, он је тада кренуо у рикверц. Деца су вриштала, моја мајка се закачила за врата аута. Дао је гас, вукао је и њу. Отац је кренуо колима за њим, али није успео да га стигне и негде на Аутокоманди га је изгубио - испричала је Ландека шта се догодила.

Фото: Принтскрин/Фејсбук

 

Она каже да њен супруг има швајцарско држављанство, деца српско и хрватско, а да је проблем у томе што она још није добила привремену меру старатељства над децом.

Како каже, полиција је одмах обавештена и предузете су све мере, између осталих и болакада границе како деца не би изашла из земље.

Због чињеница да мајка нема старатељство над децом, полиција њеног супруга може да терети само за саобраћајни прекршај, рекла је Ана Ландека.

Она прича да ово није први пут да јој супруг од кога је растављена узима децу. Већ је то урадио 2020. године када је са децом отишао у сигурну кућу за мушкарце у Швајцарској.

Ландека је испричала да се због психичког насиља прво обратила социјалној служби у Швајцарској, где су тада живели. Из центра су дошли да обаве разговор са мужем, а сутрадан он даје отказ на послу и одлази у сигурну кући, водећи децу са собом.

Домагој Ландека је према подацима које су медији добили нешто после поноћи прешао српску границу аутомобилом без контроле граничне полиције. Како се сазнаје, гранични полицајци су надређенима рекли да га нису приметили. Врло брзо после тога су обавестили колеге у Хрватској, који су наводно, упркос упозорењу из Србије, пустили Домагоја Ландека да са децом уђе у Хрватску.

Мајка је у више наврата контактирала полицију распитујући се о потрази за њеном децом, међутим ниједног момента није обавештена, већ је од новинара сазнала да је њен бивши супруг са децом напустио Србију.

Након што је сазнала да јој је супруг илегално прешао границу са децом, Ана је о томе обавестила Центар за социјални рад, на шта је од запосленог у Центру добила одговор да су деца добро, код оца и да ће све даље решавати суд. Такође јој је речено, да су деца на сигурном код свог оца, као што су последњих годину дана била код своје мајке и да потражи помоћ лекара уколико је узнемирена.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".