Када је хигијена у питању, кухиња је место за које се сматра да мора у сваком моменту бити стерилно јер се ту налази храна коју директно иде у наш организам. Ипак неке ствари су ван наше контроле и често до ње долазе штеточине у потрази за храном.

Фото: Профимедиа

 

Ово су неки основни кораци који могу да смање вероватноћу од нежељених глодара:

Ако пронађете било какве отворе, испуните их челичном вуном, коју глодари не могу да сажваћу и затворите. Велике рупе могу се испунити разним решеткастим преградама, металом или цементом.

Први знак мишева у вашој кухињи биће њихов отпад – каже Ен-Мари Тулп из дератизационе компаније у Флориди.

Иако су мала створења, мишеви производе значајну количину измета и урина.

Фото: Профимедиа

 

– Њихов измет је црне боје, типично овалног облика и величине зрна пиринча – каже Тулп додајући да се исти често може наћи било где на кухињском пулту, на поду, у задњем делу ваших ормарића… Нажалост, ови докази такође могу бити изузетно штетни за ваше здравље - кажу стручњаци.

Измет мишева такође представља озбиљан здравствени ризик.

– Многи глодари могу, бити носиоци хантавируса који могу узроковати хантавирусни плућни синдром (ХПС) – каже Давид Флојд, оснивач дератизационе компаније.

Због повећаног ризика, Центри за контролу и превенцију болести предлажу стављање заштитне маске за лице и рукавица пре чишћења било каквих знакова мишјег измета или урина и саветују отварање прозора и појачано проветравање 30 минута пре него што кренете с уклањањем.

Фото: Профимедиа

 

Можда ћете приметити трагове жвакања на амбалажама у својој остави или на књигама, тканинама, биљкама и другим меким предметима које користе као материјал за гнеждење – каже Ричмонд.

У многим случајевима их можете чути како јуре по зидовима или по поду. А у неким случајевима чак и ваш нос може осетити присутност глодара у вашем дому.

Мишеви могу испуштати мирис налик амонијаку, врло јак мирис урина. То ће бити нарочито приметно у затворенијим просторима као што су ормари или рерне.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".