Чланови кабинета премијера Велике Британије Бориса Џонсона упозорили су принца од Велса да престане да се меша у јавну политику због страха да ће његови коментари изазвати уставну кризу, пише "Сандеј тајмс".

Краљевска породица објавила је саопштење као одговор на упозорење у суботу у којем се наводи да ће Чарлс (73) бити "политички неутралан" када наследи трон, иако су из палате рекли да он намерава да буде напреднији у изношењу ставова од своје мајке, пише лондонски лист.

Чарлсови коментари уследили су након што је државни Високи суд у петак пресудио да подржава политику азила. Први лет миграната у афричко-британски комонвелт заказан је за уторак. Принц је наводно више пута говорио против ове одлуке, рекавши да је "више него разочаран"њоме.

Фото: ЕПА

 

Речено је да раскол потиче од Џонсоновог "непоштовања" према Чарлсу када су се њих двојица први пут срели, наводи се у чланку и додаје да је премијер "ноторно опуштен у погледу тачности", док престолонаследник "не може да поднесе кашњење".

Наводи о сукобу појавили су се неколико дана пре него што би Џонсон и принц Чарлс требало да посете Руанду како би присуствовали конференцији шефова влада Комонвелта.

- Принц Чарлс је украс нашег јавног живота, али то ће престати да буде шармантно ако покуша да се понаша на исти начин када постане краљ - рекао је за високи члан кабинета.

Фото:Танјуг/АП

 

- Многи његови погледи на архитектуру и хортикултуру су занимљиви и увек бих био спреман да их саслушам приватно. Али, то је много другачије од тога да он као монарх прави јавне интервенције - навео је он.

Други министри у кабинету били су грубљи, а један је за медије изјавио:

- Иако ће се овакав вид интервенција толерисати док је принц од Велса, то неће остати тако када постане краљ - рекао је. 

- Проблем са Чарлсом је у томе што он мисли да треба да буде занимљив и верује да су људи заинтересовани за оно што он мисли. Изгледа да је погрешно схватио своју улогу - рекао је други министар.

Фото: Профимедиа

 

Чарлс је често изазивао гнев политичара због тога што је неретко писао дописе министрима и говорио о политичким питањима, наводи лист.

Извештај да је деценијама добијао поверљиве папире из кабинета премијера такође је изазвао контроверзу међу посланицима. 2018. године Чарлс је наводно рекао Би-Би-Сију да ће деловати у оквиру "уставних параметара" након што буде крунисан и да "није толико глуп" да пркоси закону Уједињеног Краљевства, који захтева од монарха да буду политички неутрални и забрањује им да гласају.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Војна парада у Лондону у част јубилеја краљице Елизабете

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".