Кантарионово уље је један од најмоћнијих народних лекова које морамо имати у својој кућној апотеци. 

"То је једина грешка која се може направити када је у питању кантарионово уље. То је нешто што свака кућа треба да има у својој биљној апотеци", наглашава Момчило Антонијевић за РТС.

Када се кантарионово уље користи за спољну употребу и наноси на кожу, има мањи токсични ефекат, али кантарион није биљка коју треба пити у летњим месецима, а ако је и пијете, немојте се излагати сунцу, препоручује Антонијевић.

"Једино уља која се праве за комерцијалну употребу и која се купују у апотекама или продавницама здраве хране зато што се додају антиоксиданси како би уље трајало што дуже, она су само за спољну употребу", напомиње народни травар.

Фото: Н.Живановић

 

Благодети кантариона

Кантарион, у облику уља или чаја користи се за чир у желуцу и дванаестопалачном цреву и гастритис јер обнавља слузокужу желуца. Јако добро делује на органе за варење, пре свега на јетру. Има и значајно антивирусно деловање захваљујући хиперицину.

"А најпознатије је његово деловање на наше расположење. Он садржи инхибиторе моноаминске оксидазе, класичне инхибиторе који се користе против депресије. Кантарион је најбољи биљни антидепресив. Требало би га користити минимум две недеље, две до три шоље на дан, да би концентрација тих активних компоненти које делују достигла критични ниво. Дакле, морате да будете упорни и не смете да се излажете сунцу. Уколико већ користите неку терапију против депресије, не би требало да користите кантарион", наглашава Момчило Антонијевић.

БОНУС ВИДЕО: 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".