Ако парадајз још није зрео, најбоље је да га чувате на неколико дана док не постане зрео, а онда га припремати. Зрели парадајз може да остане свеж у фрижидеру око две недеље.

Фото: Профимедиа

 

Парадајз можемо да чувамо у фрижидеру, али важно је да узмемо у обзир зрелост парадајза. Хлађење прекида процес зрења. Ако ставите незрели парадајз у фрижидер, остаће такав. У случају да сте купили презрели парадајз, обавезно га ставите у фрижидер да се успори кварење.

Фото: Профимедиа

 

Замрзавање парадајза

Ако имате више зрелих парадајза, а нећете све да их искористите, оставите их да се осуше, уклоните им петељке и замрзните их у посуди или врећици за замрзивач. Када будете желели да их поједете само ставите смрзнути парадајз у посуду са млаком водом. Након неколико минута у води, лако ћете моћи да скинете кору. У том случају најбољи је за кувана јела као сос.

Фото: Профимедиа

 

Као и свако воће или поврће парадајз је најбоље користити свеж. У многим медитеранским кухињама, поготово Шпаније, Португалије, Италије, Француске парадајз представља готово незамењив састојак за многа јела чија се припрема не може замислити без додатка парадајза. Парадајз је богат витаминима, поготово антиоксидантима, витаминима А, Е и Ц. Црвену боју парадајзу даје ликопен. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".