Русија је зарадила 93 милијарде евра од извоза фосилних горива током првих 100 дана рата у Украјини, а већина је продата чланицама Еуропске уније, показује извештај независног Центра за истраживање енергије и чистог ваздуха (ЦРЕА).

Како се наводи, просечна извозна цена је око 60 одсто виша него прошле године.

Објављени подаци истичу да су земље чланице ЕУ од почетка руске специјалне операцији у Украјини купиле 61 посто од укупне количине извезених фосилних горива у вредности од око 57 милијарди евра.

Највећи појединачни увозници руских фосилних горива били су Кина са 12.6 милијарди евра, Немачка сa 12.1 милијарди и Италија са 7.8 милијарди.

Фото: Принтскрин/ww.energyandcleanair.org

 

Такође, подаци показују да су неке земље од почетка рата чак и повећале увоз руских фосилних горива, а реч је о Кини, Индији, Уједињеним Арапским Емиратима и Француској.

Русија је највеће приходе имала од продаје сирове нафте (46 милијарди), након тога од продаје гаса, нафтних производа, природног гаса и угља.

Кина је престигла Немачку на првом месту увозника руских енергената. Увоз Кине је константан, док је Немачка скромно смањила увоз нафте из Русије.

Пољска и САД су државе од којих је руско тржиште енергената највише изгубило.

Јапан је највећи увозник руског угља,Француска је највећи увозник природног гаса, нафту највише купује Кина, а гас Немачка.

Фото: Принтскрин/ww.energyandcleanair.org

 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Председник Украјине Володомир Зеленски посетио Бучу

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".