Проблеми у најјачој европској економији не посустају. Из месеца у месец економска статистика обара рекорде. Поново се огласила и тамошња централна банка и порука је у најкраћем да ће инфлација наставити да расте и да ће бити најгоре у последњих 40 година. Ако на то додамо да у Немачкој расте и јавни дуг, али и да несташице нису реткост цела прича је још јаснија.

Инфлација ће у Немачкој ове године премашити седам посто због наглог раста цена енергије и хране и поремећаја у ланцима набавке, а и у 2023. бит ће двоструко већа него што се досада очекивало, известила је у петак централна банка.

Конкретније, инфлација ће у Немачкој ове године износити 7,1 посто, а не 3,6 посто као што је прогнозирано у децембру.

- Инфлација ће ове године бити још јача но што је била почетком 1980-их - рекао је председник Бундесбанке Јоацхим Нагел.

Фото: Alexander F. Yuan/АП

 

Снажан ценовни притисак долази из наглог раста цена енергије и хране.

- Ценовни притисци чак су и појачани у последње време, што није у потпуности исказано у актуалним пројекцијама. Ако прогнозе изводимо из тог тренда, просечна годишња стопа инфлације у 2022. могла би бити знатно изнад седам посто - упозорио је Нагел.

Бундестбанка не крије и да привреда успорава. Напомињу да ће ове године порасти двоструко слабије него што су очекивали. Снизили су и прогнозу за 2023 годину са 3,2 на 2,4 одсто.

Проблематичан и јавни дуг

Немачка се суочава и са рекордним дугом од 2,38 билиона евра, који ове године наставља да расте.

Грађани страхују и од несташица јер је та земља један од највећих извозника прехрамебних производа у Немачку.

"Фајненшел тајмс" навео је недавно податке Удружења индустрије за прераду уљарица у Немачкој да се скоро 90 одсто ланеног семена прерађеног у ЕУ увози.

Самим тим са загушењем у снабдевању, немачки трговци били су приморани да смање продају јестивог уља, у покушају да спрече још једну рунду гомилања залиха, тако што су ограничили продају на једну до две флаше.

Фото: Профимедиа

 

 

"Слон је у стакларској радњи"

Растуће цене енергената, недостатак радне снаге и поремећаји у ланцу снабдевања који су погоршани санкцијама према Русији, покренули су талас инфлације који ће се тешко зауставити, оцењује Кристијан Нолтинг, директор за инвестиције у Дојче банци.

Истичући да је инфлација у Сједињеним Државама и еврозони достигла вишедецеијске рекордне нивое, Нолтинг је у белешци за клијенте написао:

- Слон је у стакларској радњи - његово заустављање сада би могло да буде тешко - алудирајући на девастирајуће последице инфлације, пренео је Ројтерс.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".