Српска православна црква и њени верници данас славе Духовски уторак, трећи дан једног од највећих празника који знамо као Духови, Тројица или Силазак Светог Духа на Апостоле а који се обележева 50. дан после Ускрса и десети дан после Спасовдана. Као и претходна два дана и данас је црвено слово.

Духови представљају и рођендан хришћанске цркве, а називају се још и Тројичин дан.

Народни обичаји и веровања

Данас никако не смете да постите, јер се верује да ће онима који буду постили ићи све наопако, а наш народ верује се да једну ствар треба носити у џепу да би вас штитила од несреће.

Верује се да у периоду пре и после овог празника владају моћне енергије, тако да они који обилазе манастире траже опрост грехова или лек за болест. 

Добро је, како тврде упућени, из тих манастира понети освештану водицу јер у наредних годину дана обезбеђује хармонију и срећу у дому.

Овај обичај потиче још пд првих хришћана, који су га преузели од Јевреја, који су на празник Педесетнице китили своје богомоље и куће.

То их је подсећало на време када су преко Мојсија добили десет Божјих заповести, као и на време лутања по пустињи, после бекства из Мисира, јер су у пустињи живјели у колибама од грања и лишћа.

На Духове у храму народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила, а многи их носе у својим торбама и аутомобилима.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".