Одржавање подношљиве температуре у путничком простору током путовања постаје једна од кључних ствари када дође лето.

Важно је истаћи да није пожељно драматично спуштати температуру, али путовање постаје захтевно и за возача и за путнике када је у возилу преко 30 степени.

Фото: Пиксабеј

 

Клима-уређај у аутомобилу се састоји од компресора, кондензатора, експанзионог вентила и испаривача. Компресор је повезан каишем са ротацијом мотора и да би обавио свој задатак, потребна му је механика аутомобила, а самим тим долази и до повећања потрошње горива. Што су захтеви већи, тачније што је виша температура споља, а нижа у возилу, већа је потреба за хлађењем, па ће и потрошња горива расти.

Распон повећања потрошње креће се између 5 и 20%, пише Ревијахак. У модерним клима-уређајима компресор се искључује када достигне задану температуру, одвајајући се од мотора, што смањује потрошњу.

Фото: Јутјуб принтскрин/Svetlana Ceca Raznatovic

 

Дакле, у просечном аутомобилу средње класе, који троши око 7 литара горива на 100 километара, то је повећање потрошње за око 2 децилитра на 100 километара.

Како утицати на потрошњу са укљученим клима-уређајем?

1. Не хладите више него што вам је потребно. Лекари препоручују да температура буде само 3-4 степена мање него напољу, како не би доживљавали шок по напуштању возила

2. Укључите рециркулацију ваздуха у возилу, тада клима хлади само ваздух који је већ у кабини, и не мора да хлади врели ваздух који долази споља. 

3. На кратким, градским релацијама угасите климу и отворите прозоре. Ако је кратка релација, клима ће радити под максималним оптерећењем, а неће стићи да расхлади возило, док ће значајно повећати потрошњу горива.

4. На потрошњу климе утиче и почетна температура ваздуха у возилу, па паркирање у хладовини може утицати на потрошњу.

5. Одржавајте климу у свом возилу. Редовно одржавана клима ефикасније ради и троши мање горива. 

БОНУС ВИДЕО:

 

 
 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".