Министарство спољних послова Кине је у понедељак саопштило да та земља "има суверенитет и јурисдикцију над Тајванским мореузом".

- Лажна је тврдња када одређене земље Тајвански мореуз називају ''међународним водама'' како би пронашле изговор за манипулацију питањима везаним за Тајван и угрожавање суверенитета и безбедности Кине - рекао је Ванг Венбин, портпарол кинеског министарства спољних послова, наводи Ројтерс.

Фото: Танјуг/АП

 

Тајвански мореуз је био чест извор војних тензија, а последњих година амерички ратни бродови и других НАТО савезника, попут Британије и Канаде, пловили су кроз мореуз, изазивајући незадовљство у Пекингу, наводи британска агенција.

- Разумемо и подржавамо допринос америчких мисија за слободу пловидбе и унапређењу регионалног мира и стабилности - саопштила је данас портпаролка Министарства иностраних послова Тајвана.

Тајпеј поручује да Пекинг нема право да говори у његово име нити да полаже право суверенитета, као и да само народ Тајвана може да одлучује о својој будућности, а Кина се никада није одрекла употребе силе да острво стави под своју контролу које гледа као на део своје суверене територије, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".