Он је најавио да ће током разговора у Нур-Султану Русија позвати своје турске колеге да се уздрже од овог потеза и реше постојећа спрона питања кроз дијалог.

Москва сматра и да су све учесталији напади Израела на Сирију неприхватљиви, рекао је специјални изасланик руског председника.

Лаврентјев је такође поручио да Москва више не доживљава Женеву неутралном и погодним местом за разговоре сиријског уставног комитета, наводи агенција ТАС С.

Руски изасланик борави данас у главном граду Казахстана Нур-Султану на разговорима са Турском, Ираном, сиријском владом и побуњеницима.

Мировни процес у Астани, садашњем Нур Султану, покренут је у јануару 2017. године на иницијативу Турске, Русије и Ирана,а ови састанци такође доприносе напретку дипломатског процеса у Женеви који се води под окриљем УН-а.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган најавио је 3. јуна планове за још једну војну операцију на северу Сирије са циљем да укључи градове Тел Рифат и Манбиџ у своју безбедносну зону, створену дуж границе у октобру 2019., а Турска тренутно контролише 10 одсто од сиријске територије, на којој живи око 4,4 милиона људ, наводи ТАС С.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".