Припремни радови у подземном тунелу бр. 3, у постројењу за нуклеарно тестирање Пунги-ри, очигледно су завршени и спремни за могући нуклеарни тест, навео је Центар за стратешке и међународне студије у извештају, позивајући се на комерцијалне сателитске снимке, преноси Ројтерс.

Северна Кореја је извршила шест подземних нуклеарних проба на том месту од 2006. до 2017. године, наводи британска агенција.

Из овог центра су саопштили да су њихови аналитичари по први пут уочили нове грађевинске активности у тунелу бр. 4, у објекту који "снажно сугеришу на напоре да се поново оспособи за потенцијална будућа тестирања".

Два тунела никада раније нису коришћена за нуклеарне тестове, а њихови улази су затворени 2018. године, када је Северна Кореја усвојила самопроглашени мораторијум на тестирање нуклеарног оружја и својих интерконтиненталних балистичких пројектила (ИЦБМ).

Пјонгјанг је поручио да га више не обавезује тај мораторијум због недостатка реципрочних корака од стране Сједињених Држава током преговора о денуклеаризацији, а Северна Кореја је затим наставила тестирање ИЦБМ током ове године.

Јужнокорејски званичници су у понедељак саопштили да је Северна Кореја завршила припреме за нову нуклеарну пробу и да у овом тренутку само политичка одлука највишег руководства у Пјонгјангу може да заустави њен напредак.

Јужнокорејски министар спољних послова Парк Ðин рекао је, после разговора са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Вашингтону, да ће свака провокација Северне Кореје, укључујући и нуклеарни тест, наићи на јединствен и чврст одговор.

Он је позвао Кину, која је годинама главни савезник Северне Кореје, да искористи свој утицај у циљу одвраћања Пјонгјанга, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".