Након противречних информација о томе јесу ли или не припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у четвртак покушали да приведу Абдића (82) ради изручења Хрватској, из Суда БиХ медијима су послали саопштење у којем су навели да су одлучили да Абдића уопште не треба приводити због одлучивања о евентуалном изручењу, јер за то нема законске основе, пренео је Индеx.хр.

"Казнено дело за које се особа (Абдић) потражује је из 2001. године. Међудржавни уговор БиХ и Хрватске о изручењу својих држављана из 2012. године не примењује се на кривична дела из 2001. године, а што и сам Интерпол наводи. У складу са тим, а на основу начела економичности, надлежни дежурни судија није наложио привођење потраживане особе", пише у саопштењу.

Додали су и да би привођење Абдића због формалног одлучивања о томе може ли он бити изручен Хрватској представљало "неоправдано трошење ресурса и времена".

Хрватска је међународну потерницу за Абдићем расписала на основу чињенице да је Врховни суд 2019. године укинуо пресуду којом је Абдић ослобођен оптужби за злоупотребу службеног положаја и овлашћења, односно имовине некадашњег Агрокомерца.

Абдић је тако у Хрватској и даље формално оптужен да је противзаконито присвојио кућу у Волоском код Опатије и још неке некретнине вредне око два милиона куна (око 275.000 евра), али за то очигледно неће одговарати, осим ако Хрватска не препусти правосуђу БиХ његово процесуирање, наводи Индеx.

Абдић сада обавља дужност начелника Општине Велика Кладуша, где се вратио након што је у Хрватској одслужио казну од 15 година затвора која му је изречена због одговорности за ратне злочине.

Фикрет Абдић, познат под надимком Бабо, оснивач је комбината "Агрокомерц", једног од најмоћнијих привредних гиганата на простору бивше Југославије, али и актер једне од највећих привредних афера у бившој Југославији.

Оптужен је 1987. поред осталог, за издвање меница без покрића у вредности од око 400 милиона долара.

Осуђен је на четири године затвора, али та пресуда никада није постала правоснажна.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".