Због грешака које правимо судови често остану прљави након прања, а непримерно слагање може их и оштетити.

Испирати пре слагања у машину или не?

Док неки ревносно испиру сваки суд пре него што га ставе у машину, неки га не испиру никад. Заправо, требало би испирати посуђе које је упрљано храном које би и код ручног прања расквасили ако га не перемо одмах. Стога, све оно што би у судопери ставили да стоји с водом и детерџентом, исперите с водом и ако је потребно љепљиве мрље уклоните сунђером - тако нема ризика да ће нешто остати. 

Исто тако, ако вам у шерпама нешто загори, немојте очекивати да ће то машина чудесно очистити, већ потопите с неким абразивним средством и нека одстоји, па онда покушајте да уклоните са грубим сунђером.

Фото: Профимедиа

 

Ређање судова

На горњу полицу обавезно стављате чаше, шоље и мале чиније, окренуте наопачке. Ако су дна одређених шоља или посуђа благо конкавна, помаже да их нагнете под углом како не би дошло до скупљања прљаве воде.

Такође, на горњу етажу обавезно стављајте и пластично посуђе, јер топлота долази с дна и може да оштети пластику. На доњи ниво ставите тањире, шерпе и тигање, а велике комаде посуђа ставите у углове машине, да не би блокирали распршивање воде по остатку судова. 

У део предвиђен за прибор за јело прво ставите кашике и виљушке тако да зупци виљушака буду окренути према горе. Изузетак од овог правила су ножеви који би требало да буду постављени према доле како се не бисте исекли док их вадите.

Фото: Профимедиа

 

Најчешће грешке

Преоптерећивање машине честа је грешка, јер гомилање посуђа и слагање једно на друго узрокује "гњежђење" и спречава равномерно чишћење посуђа.

Постављање великих шерпи и чинија лицем према доле такође је погрешно, јер би они требало да буду постављени бочно. То је посебно важно за старије машине које немају горњи крак за прскање воде, пише  Huffington Post. 

Ако све судове ставите да гледају у истом смеру, то ће такође умањити ефикасност машине - користите косине спремника и у складу с тиме постављајте посуђе тако да је са сваке стране нагнуто према средини. 

Предмети који никад не иду у машину

Можда ћете бити у искушењу да уштедите време и све што вам је судопери убаците у машину. Међутим, неки ће се предмети оштетити кроз циклусе оштрог сапунања и додатне топле воде. То се најпре односи на комаде од ливеног гвожђа којем може да се оштети премаз. Исто се односи и на тефлонско посуђе, нарочито тигање.

Дрвени предмети, попут варјача или даски за сечење се увек перу ручно, јер је дрво порозно и ​​не може да издржи количину воде којом машина чисти. Деликатни предмети попут кристала, порцулана или сребрног прибора такође не смеју да иду у машину. Такође, велике оштре ножеве треба прати ручно, барем тако тврде врхунски кувари, јер их машина излаже превеликој количини воде и скраћује им век трајања и оштрину.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".