Доктори стално истичу колико је важан унос течности у организам, као и да су наше јутарње навике веома важне, и препоручују да свако јутро, чим се пробудите попијете чашу воде на празан стомак.

Ево због чега је то добро: 

1. Тело се ослобађа штетних материја

Наше тело се ноћу опоравља и у то време долази до разградње унетих токсина у нашем организму. Када ујутру попијемо чашу воде, ми помажемо свом телу да избаци ове штетне материје. Довољна количина ове течности такође подстиче производњу мишићних ћелија и нових крвних зрнаца.

Фото: Профимедиа

 

2. Убрзава се метаболизам

Пијење воде на празан желудац повећава потрошњу енергије до 24 одсто у наредних 60 минута. Већа метаболичка активност значи и бољи рад пробавног система. А ако желите да изгубите неколико килограма, то ће вам бити пуно лакше ако брже варите храну. Ујутру је препоручљиво да пијете топлу воду.

3. Смањује се горушица

Поремећаји с варењем настају због повећане киселине у желуцу. Ако киселина уђе у једњак, осетићете непријатан укус у устима и пецкање у грудима. Испијање воде на празан желудац чим устанете раграђује киселину и спречава појаву горушице. Осим тога, желудац се водом на најбољи начин припрема за доручак.

4. Кожа постаје блиставија

Дехидрација доводи до ширења пора и стварања привремених бора на телу. Конзумирање воде, с друге стране, подстиче циркулацију крви, што побљшава изглед коже.

Фото: Профимедиа

 

5. Коса јача

Премало течности може имати велики утицај на раст косе. Вода чини четвртину тежине ваше косе и влажи је изнутра. Недовољно течности проузрокује танку и ломљиву косу. Уношење довољно течности током дана важно је за здравље косе, али пијење воде ујутру има још благотворнији утицај на косу.

6. Смањује се ризик од добијања камена у бубрегу и уринарних инфекција

Испијање воде чим устанете такође је важно како бисте избегли камен у бубрегу и инфекције мокраћних канала. Довољна количина течности разрграђује желудачну киселину и испира токсине из тела – обоје могу бити узроци камена у бубрегу и инфекција мокраћних канала.

Фото: Профимедиа

 

7. Побољшава се имуни систем

Пијење воде на празан желудац помаже у одржавању равнотеже лимфног система, чинећи вас мање осетљивим на патогене и болести.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 (Citymagazine)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".