Како се сазнаје, Партенон, антички храм посвећен богињи Атени изграђен у 5. веку пре нове ере био је сведок пропасти цивилизација и царстава али, током својих 2500 година постојања, одо место можда никада није видело ништа слично ономе што се догодило ових дана, пише Тајмс.

Наиме, након што је у малом храму у комплексу Акропоља група мушкараца организовала групни секс и све то снимила, грчке власти су одлучиле да инсталирају надзорне камере на Партенону.

Грчка министарка културе, Лина Мендони, рекла је да ће на терену бити инсталиран безбедносни систем који ће чинити 150 камера и контролна соба.

Фото: Википедија

 

- Био је то развратан, ужасно развратан чин. То је најсрамотнији напад на светост места - рекао је за Тајмс Јоанис Маврикопулос, шеф обеубеђења на Акропољу.

Такође, одлука о постављању сигурносног система донета је врхунцу туристичке сезоне, док дневно десетак хјиљада људи обилази античку акрополу коју обезбеђује 100 чувара.

Из министарства културе нису желели да дају појединости о систему, осим да га је финансирала фондација покојног тајкуна Аристотела Оназиса.

- То је важан корак у правом смеру. Прво морамо да улажемо у заштиту наше културне баштине. Права заштита баштине је знак цивилизације - додао је Маврикопулос и позвао власти да слично ураде у целој земљи.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".