Од грчке речи "скапхе", која се преводи као "здела" или "гроб", скафизам се сматра једним од најстрашнијих метода погубљења које је човечанство икада осмислило.

Људи су миленијумима смишљали различите сурове начине да једни другима одузму живот. Од средњег века до данас, сваки историјски период је имао своје окрутне начине на које је убијао оне чији је живот из било ког разлога сматран безвредним.

Персијско царство је вероватно надмашило све методе када је осмишљен скафизам око 500. године пре нове ере. Овај древни метод погубљења био је познат и као "чамци", јер су жртве смештане у два издубљена балвана или чамца пре него што би њихове патње уопште и почеле.

Док су им главе и удови вирили а тела била заробљена унутра, жртве су насилно храњене млеком и медом. Њихова неконтролисана дијареја испунила би потом "чамце", док су џелати поливали жртвино лице медом а штеточине стизале не само да се госте над затвореницима, већ и уђу у њихова тела и да их поједу изнутра.

Фото: Википедија

 

Плутархова верзија приче 

Важно је напоменути да не постоји опипљив доказ да је скафизм извођен. Али се мора узети у обзир, да након више од два миленијума људски остаци или докази о мучењу на овај начин су одавно уништени.

Скафизам се први пут спомиње у делима грчко-римског филозофа Плутарха.

Сам Плутарх је видео такво погубљење након што је војник по имену Митридат убио Кира Млађег, брата краља Артаксеркса Другог. Према тој причи, Митридат је спречио Кира да збаци краља, а Артаксеркс му је због тога био захвалан. Али Артаксеркс је захтевао да Митридатов чин остане тајна, а да се другима прича да је он убио Кира.

Митридат је заборавио на договор и на једној гозбо се пијан хвалио како је убио Кира. Краљ Артаксеркс Други због тога га је осудио на смрт скафизмом, због издаје. Захтевао да умире полако. Остало је забележено да је Митридат издржао 17 дана мучења пре него што је издахнуо.

Плутарх је детаљно описао како је мешавина млека и меда преливена преко лица жртве пржила његову кожу на сунцу - недељама. У почетку би жртва привлачила муве. Међутим, како је затвореник вршио нужду у чамцу, инсекти би улазили и у све његове отворе на телу.

Фото: Википедија

 

 

Византијски хроничар о смрт у "чамцу"

Јован Зонара је у 12. веку детаљно описао скафизам, а своја опажања је базирао углавном на Плутарховом опису. Византијски хроничар је сматрао да су древни Персијанци "надмашили све друге варваре у ужасној окрутности њихових казни".

Зонара је објаснио да су осуђеници, да не би побегли, били чврсто привезани за чамац.

- Потом сипају мешавину млека и меда у уста бедника, док се не напуни до мучнине, намажу му лице, стопала и руке истом мешавином и тако га остављају на сунцу - описао је.

- Ово се понавља сваки дан, а ефекат је да муве, осе и пчеле, привучене слаткоћом, налегну на његово лице и... муче и боду бедника. Штавише, његов стомак, надувен је од млека и меда, избацује течни измет, а ти трулежи стварају ројеве црва, цревних и свих других врста.

Џелати би наводно досипавали додатне количине млека и меда на мека ткива затвореника, односно на њихове гениталије и анус. Инсекти би тада хрлили у ова подручја да би се хранили, и заразили ране бактеријама.

Истина или мит?

Поједнини историчари сматрају да је скафизам био метод погубљења који се појавио у древној Персији и да је спровођен, али тврде да је ипак био примењиван само када су осуђеници били најокорелији криминалци. Међутим, нису сви у то убеђени.

Многи научници сугеришу да је ова пракса у потпуности измишљена јер се прво помињање овог ужасног чина у историји појавило вековима након Митридатовог наводног погубљења.

За скептике, скафизам је готово сигурно био књижевна измиштљотина непоштених, али креативних старих Грка. Са друге стране, Артаксеркс Другог, Митридат и Кир Млађи били су стварне, историјске личности. 

Ипак, у вековима који су уследили људи су измислити методе егзекуције које су једнако сурове као и скафизам. Када се то узме у обзир, није не могуће да је се скафизам заиста примењивао.

 

(Национална географија)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".