У Великој Британији следеће недеље на снагу ступају промене закона због којих би возачи који су возилом усмртили некога могли да добију доживотну казну затвора. Ове измене званично ступају на снагу у уторак у склопу британског Закона о полицији, криминалитету, казни и судовима, пише ББЦ.

ББЦ наводи да ће судије моћи да изрекну доживотне казне за опасне возаче који су убили некога у саобраћају, али и за возаче који су то учинили под утицајем дроге и алкохола. Максимална казна за оне који узрокују несрећу са смртним случајем тренутно износи 14 година. 

- Одговорни ће се сада суочити с могућношћу живота иза решетака - рекао је британски министар правде Доминик Раб.

Фото: Танјуг/АП

 

Строже казне и возачима који нанесу тешке телесне повреде 

Нови закон доноси и ново казнено дело - наношења тешких телесних повреда неопрезном вожњом. То значи да ће возачи који су неком нанели дуготрајне или трајне повреде такође бити осуђени на строже казне. Предложена измена закона први пут је објављена 2017. године.

Повећање казне ће се односити на прекршаје у Енглеској, Шкотској и Велсу, али не и у Северној Ирској, која има посебне законе о сигурности на цестама.

- Превише живота је изгубљено због несмотреног понашања за воланом. Породице су разорене - рекао је министар Рааб. 

Слично мишљење дели и директор хуманитарне организације РАЦ Стив Гудвин који истиче да ће сама претња доживотном затворском казном бити довољна да се нешто промени.

- Возачи који се лоше понашају на путевима су опасност за све нас. Они заслужују најстроже казне јер својим поступцима другима одузимају живот. Надам се да ће претња доживотном робијом бити довољна да натера оне који неопрезно возе да промене свој начин понашања у саобраћају. Убиство из нехата већ предвиђа казну доживотног затвора, што значи да се за убиство особе аутомобилом може изрећи иста казна - рекао је Гудин.

Британска влада је рекла да жели обезбеди да казне одражавају тежину злочина и да ће државно тужитељство и даље оптуживати за убиство или убиство из нехата ако постоје докази да је возило коришћено као оружје за убиство или наношење тешких телесних повреда.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".