Премијерка Шкотске Никола Стерџон требало би данас да објасни јавности како планира да одржи други референдум о независности Шкотске, пише ББЦ.

Премијерка ће се обратити из шкотског парламента данас нешто после 13 часова. Како се очекује, она ће изнети свој план за одржавање законитих гласања у октобру следеће године, са или без формалне сагласности министара Уједињеног Краљевства.

Влада Велике Британије саопштила је да чврсто остаје при свом ставу да „сада није време“ за још један референдум. Оваква реакција долази након што је Стерџон раније овог месеца објавила први у низу радова са циљем да изнесе нови аргумент за независност Шкотске, пише ББЦ.

На прошлом референдуму одржаном 2014. године, у Шкоткој је победила страна која се залагала за останак у Великој Британији са 55 одсто гласова. 

Госпођа Старџон тврди да има демократски мандат за референдум јер странке које подржавају независност - СНП и шкотски Зелени - имају већину у Холируду, шкотском парламенту. Поред тога, она је истакла да би  „напори британске владе да осујети вољу народа“ ослабили њен положај и углед у Британији, али и на међународној сцени.

- Искрено речено, влада Велике Британије није у позицији да држи лекције било којој другој земљи о потреби поштовања демократских норми ако намерава да покуша да осујети демократију код куће - рекла је Старџон и додала:

- Вестминстерска владавина над Шкотском не може бити заснована ни на чему другом осим на присталом, добровољном партнерству.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Војна парада у Лондону у част јубилеја краљице Елизабете

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".